21.9.10

Ερωτήσεις – απαντήσεις από την συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της πολιτικής διακήρυξης της Περιφερειακής Κίνησης «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»

Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Κίνησης «Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο» Αλ. Μητρόπουλος παρουσίασε σήμερα την πολιτική διακήρυξη της Κίνησης. Μετά την παρουσίαση της πολιτικής διακήρυξης ακολούθησαν ερωτήσεις.

- Για τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ

Αλ. Μητρόπουλος: Είμαι το μοναδικό ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ που φυλακίστηκε και βασανίστηκε ως μαθητής και φοιτητής και δεν άσκησα ούτε δημόσιο αξίωμα ούτε διαχειρίστηκα δραχμή ή ευρώ. Γνωρίζετε ότι σε δυο συνέδρια που συμμετείχα, το συνέδριο του Μαΐου του 1984 και στο συνέδριο του Μαρτίου του 2008, χωρίς να παραστώ στο δεύτερο, εξελέγην πρώτος.
Θεωρώ ότι για τους τρείς βουλευτές που μετείχαν χωρίς να εκλεγούν ήταν ευκολότερη η διαδικασία της αποκοπής από το ΠΑΣΟΚ ενώ για εμένα υπάρχει ένα πρόβλημα γιατί σύμφωνα με ισχύον καταστατικό άπαξ και εκλέγεσαι από το συνέδριο, διαγράφεσαι από το συνέδριο. Αναμένω και εγώ, σήμερα ή αύριο, να δω τι έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ διότι και οι ίδιοι προβληματίζονται με το τι να κάνουν με ένα στέλεχος που το συνέδριο το ανέδειξε πρώτο.
Ιδεολογικά αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να συμφωνήσω και ήμουν από τους πρώτους που βγήκα και αναφορικά με το μνημόνιο και με τις επιστολές που έχω στείλει στον Παπανδρέου ότι δεν θα συμμετάσχω σε κανένα Εθνικό Συμβούλιο μετά το μνημόνιο. Και είναι κάτι το οποίο έπραξα. Συνεπώς, σε μια δυο μέρες και αφού δω σε ποια βαθιά σύγχυση βρίσκονται για το τι θα πράξουν αναφορικά με το εκλεγμένο μέλος, θα έχετε και την απάντηση. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι για εμένα δεν υπάρχει πρόβλημα αφού ιδεολογικά με το ΠΑΣΟΚ του μνημονίου δεν με συνδέει απολύτως τίποτα.

- Γιατί να επιλέξουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ την δική σας υποψηφιότητα

Αλ. Μητρόπουλος: Εννοείτε γιατί να ψηφίσει εμένα και όχι τον κ. Σγουρό; Γιατί ο κ. Σγουρός χθες είπε και αυτός ότι είναι κατά του μνημονίου. Αιφνιδιάστηκα αλλά νομίζω ότι αυτός αιφνιδιάστηκε περισσότερο με αυτό που ξεστόμισε  και δεν ξέρω τη συνέχεια αυτής της δήλωσής του. Εγώ θα σας πω για ποιους λόγους θα επιλέξουν εμάς.
Πρώτο, διότι είμαστε οι πιο ξεκάθαροι αναφορικά με την απόρριψη του μνημονίου.
Δεύτερο, επειδή ο δικός μας συνδυασμός και οι δυνάμεις που τον συγκροτούν, όλες οι δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου που έχουν ταχθεί ενάντια στο μνημόνιο όπως και οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής και οικολογικής αριστεράς, έχουν πάρει θέση κατά όλων των νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση που σφαγιάζουν τους μισθούς και τις συντάξεις, που παγώνουν τις αυξήσεις, που καταστρατηγούν το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που καταργούν αρκετά δικαιώματα και δημιουργούν ένα ζοφερό εργασιακό ασφαλιστικό μέλλον για τους νέους. Έχουμε ξεκάθαρη θέση απέναντι στην σκλήρυνση του κοινωνικού κράτους και απέναντι στις δυνάμεις αυτές που θέλουν να κατεδαφίσουν όλα τα υποσυστήματα του κοινωνικού κράτους.
Τρίτο, έχουμε ξεκάθαρη θέση για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, το μνημόνιο, η τρόικα θεωρεί την αυτοδιοίκηση μόνο θεσμό δημοσιονομικό και όχι αυτοδιοικητικό. Θεωρεί φοροεισπρακτικό μηχανισμό την αυτοδιοίκηση για να εισπράττει. Μα δεν είπαν εισαγωγικά ότι πρέπει ο περιφερειάρχης ως πρώτο καθήκον να θεωρήσει, να πάρει 500 από το ‘ 11, 500 από το ‘ 12, 500 από το ‘ 13 για να τα σπρώξει στους δανειστές. Και αν διαβάσετε τις υποχρεώσεις για το 2012, θα δείτε ότι κάτω από την υποχρέωση του περιφερειάρχη να εξεύρει 500 εκατ. Να τα στείλει στους δανειστές, υπάρχει υποχρέωση να συναινέσει να φύγουν άλλα 500 από τους επιδοματούχους του  ΟΑΕΔ. Για το 2012 η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να στείλει και 500 εκατ. στους δανειστές κόβοντας τα επιδόματα των ανέργων του ΟΑΕΔ. Το 2012 στο σχετικό πίνακα του μνημονίου θα δείτε το δίδυμο των υποχρεώσεων, 500 από την τοπική αυτοδιοίκηση και 500 προς τους δανειστές από τα επιδόματα του ΟΑΕΔ.
Συνεπώς έχει πολλούς λόγους για να προτιμήσει εμάς και το αναπτύσσουμε και στην διακήρυξή μας. Και το λέω αυτό όχι με έπαρση, αλλά με γνώση της προσπάθειας που κάνουμε όλοι όσοι σας ανέφερα.

- Τι θα κάνετε σε περίπτωση εκλογής

Αλ. Μητρόπουλος: Σε επιστολή που είχα στείλει στον πρωθυπουργού δύο μέρες πριν την 25η Μαρτίου, όταν επεγράφη το αντικοινωνικό και επονείδιστο μνημόνιο και με φορείς που έχω μιλήσει, το ελάχιστο που έπρεπε να κάνει και του το υπέδειξε μετά από τρεις μήνες ο σύμβουλός του κ. Στίγκλιτς,  αλλά και ο διευθυντής του ΔΝΤ, ήταν ότι έπρεπε να είχε κάνει την ίδια μέρα ή επομένη να ζητήσει μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής. Εμείς προτείνουμε ένα τρίπολο. Του είχα πει ότι πρώτα κάνεις το κούρεμα του χρέους, το λεγόμενο haircut, ώστε να φύγουν τα τοκοχρεολύσια. Δεύτερο, κάνεις αναδιαπραγμάτευση που μπορεί να την λένε αναδιαπραγμάτευση αλλά είναι διαγραφή τμήματος του χρέους. Και το τρίτο που λες είναι δέκα χρόνια αντί για τρία.  Αυτά δεν μπορούσε να τα κάνει η κυβέρνηση;
Η πρώτη κίνηση σε περίπτωση εκλογής είναι ότι θα πω στον πρωθυπουργό ότι το 1,5 δις ο περιφερειάρχης Αττικής δεν θα το δώσει. Στο μινώταυρο του μνημονίου ο περιφερειάρχης που θα βγει από τις δικές μας δυνάμεις δεν θα συναινέσει. Και τις επόμενες μέρες θα καλέσω του υποψήφιους περιφερειάρχες των άλλων κομμάτων  έχουν κάθετη και ξεκάθαρη θέση απέναντι στο μνημόνιο να κάνουμε παράσταση και να τους πούμε ή μαζέψτε τα από τα πριν προ των εκλογών ή δασμούς από το λεκανοπέδιο δεν θα εισπράξουμε ή δεν θα ισχύσουν. Σε πρώτη φάση δεν θα εφαρμόσουμε ότι ταλαιπωρεί τον αξιοπρεπή και περήφανο λαό του λεκανοπεδίου. Θα μας βρείτε τους πιο συγκροτημένους σε απόψεις και δεν θα σας αφήσουμε ήσυχους.

- Πιστεύετε ότι θα πανηγυρίσει ο ΣΥΝ το βράδυ των εκλογών;

Εγώ θα πανηγυρίσω μαζί με τους φίλους μου για το ότι ο λαός του λεκανοπεδίου εξετίμησε αυτά τα οποία θέσαμε και ήρθε και μας στήριξε. Εγώ, όταν με τίμησε με την πρώτη πρόταση ο κ. Τσίπρας, είπα «δεν ψάχνετε κανέναν καλύτερο;» Όχι, μου λέει, τράβα. Συνεπώς, θα πανηγυρίσουμε όλοι και θα έρθετε στο πανηγύρι και εσείς και θα μας συγχαρείτε γιατί όσα σας είπαμε ήταν τόσο ξεκάθαρα, τόσο συνεπή και τόσο υλοποιήσιμα για τον λαό του λεκανοπεδίου που θα συμπανηγυρίσουμε

- Σχετικά με τις  περικοπές στον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων…;

Ο περιφερειάρχης δεν καταρτίζει μισθολόγιο, δεν καταρτίζει επιδόματα και δεν έχει θεσμικό ρόλο πάνω στα ζητήματα αυτά. Εγώ, εκ της ιδιότητάς μου, αλλά και ηγούμενος μιας αυτοδιοικητικής περιφερειακής κίνησης, καθώς και οι φορείς της σοσιαλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς που με στηρίζουν, έχουμε απόψεις γι’ αυτό. Και νομίζω ότι ο περιφερειάρχης, επειδή εισαγωγικά είπα ότι οι εκλογές είναι πρωτίστως και προεχώντως πολιτικές, θα εκφράσουμε την άποψη γιατί δεν μπορεί να γίνει περαιτέρω σφαγιασμός του δημοσιοϋπαλληλικού μισθολογίου. Θα δώσουμε τη μάχη. Το λέμε και στη διακήρυξή μας ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχίσουν να ισχύουν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι Λοβέρδου. Θα δώσουμε μάχη και στα διεθνή δικαστήρια με τον καθηγητή Νότη Μαριά, που είναι ο πιο εξειδικευμένος επιστήμονας στην εμβάθυνση του μνημονίου και των δυσμενών πλευρών του. Θα πάμε στα διεθνή και στα εθνικά δικαστήρια, όπως προσέφυγε για την αντισυνταγματικότητα και την αντισυμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο του μνημονίου - και στις 8 Οκτώβρη θεωρώ ότι θα έχουμε θετική εξέλιξη και θα πανηγυρίσουμε για την πρωτοβουλία της οποίας έχει ηγηθεί το στέλεχός μας, ο κ. Μαγκιάς και στελέχη της ΑΔΕΔΥ και ο ΣΥΝ με τον Πρόεδρό του, τον κ. Τσίπρα. Γι’ αυτό είπαμε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα κριθούν αποκλειστικώς στο κοινωνικό μέτωπο. Άρα, και οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και οι αντεργατικοί νόμοι και οι νόμοι για τον Λάφκα και οι νόμοι που δημιουργούν ένα ζοφερό κλίμα για το ασφαλιστικό και το εργασιακό μέλλον των νέων μας έχουν λόγο.

- Για τον ρόλο που καθορίζει το Μνημόνιο 2 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ξέρετε ότι μέσα στο δεύτερο μνημόνιο, το οποίο έχουμε εδώ, κυρίαρχη θέση κατέχει η δέσμευσή της κυβέρνησης να κάνει έναν απόλυτο εξορθολογισμό του προσωπικού, δηλαδή προβλέπονται απολύσεις. Σας διαβάζω από το μνημόνιο 2 σε τι ακριβώς έχει δεσμευθεί η πατρίδα μας, η κυβέρνηση, αναφορικά με τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των περιφερειών: «Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Ο πρόσφατος νόμος Καλλικράτη για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των τοπικών αυτοδιοικήσεων. Η κυβέρνηση εντέλλεται να εφαρμόσει αυστηρά τις προβλέψεις του νόμου και ειδικά όσες αφορούν στις μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στην εκταμίευση των 500 εκατομμυρίων, κ.λ.π». Και συνεχίζει « 1,5 δις για το 2011-13 για να εξασφαλιστεί ότι αυτές οι εξοικονομήσεις θα συμβάλλουν στη συνολική δημοσιονομική εξυγίανση της κυβέρνησης, η κυβέρνηση θα περιορίσει τον δανεισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα μείωση τις μεταβιβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα ελέγχει τη συνέπεια των προϋπολογισμών των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική. Θα έχουμε συγχωνεύσεις και μαζική κατάργηση οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα έχουμε μαζική κατάργηση θέσεων. Ήδη ο σημερινός Νομάρχης Αθηνών αντιμετωπίζει το πρόβλημα όλων των υπαλλήλων που δεν ξέρουν που θα πάνε. Και μέχρι τώρα τους έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα δημιουργηθούν οργανικές προσωποπαγείς θέσεις, αλλά απλά προσωποπαγείς θέσεις, που είναι για εμάς τους νομικούς, θέσεις εργασιακής ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Συνεπώς, θα έχουμε κατάργηση οργανισμών, συγχώνευση οργανισμών, θα έχουμε εργασιακή ανασφάλεια για την πλειοψηφία του προσωπικού και, βέβαια, δραστική περικοπή των πόρων, μικρό δανεισμό και μικρές μεταβιβάσεις από την κεντρική κυβέρνηση. Εμείς έχουμε το πρόγραμμα, το εξειδικεύουμε και θα εξαντλήσουμε όλες τις φιλολαϊκές μεθόδους για να μην επιβαρύνουμε τον λαό του λεκανοπεδίου. Όμως, δεν θα χρησιμοποιήσουμε την τοπική Αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια ως μοναδικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό, εξαντλώντας τους πολίτες, για ένα αβέβαιο μέλλον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα βάλλουμε την αναπτυξιακή ρότα, παρότι οι υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές έχουν περιορίσει αφάνταστα τη δυνατότητα για ανάπτυξη του λεκανοπεδίου.

- Για τους στόχους της Περιφερειακής Κίνησης

Αλ. Μητρόπουλος: Οι στόχοι μας είναι να αναδείξουμε το πολιτικό νόημα των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών. Να καλέσουμε το λαό να απορρίψει το καταστροφικό μνημόνιο  που οδηγεί στον όλεθρο. Να αναδείξουμε και το δεύτερο κομμάτι ότι δεν μπορεί ο λαός να δειχθεί την αυτοδιοίκηση που μέχρι τώρα συνδεόταν με την ανάπτυξη, της φαντασίας, του αλτρουισμού, της αλληλεγγύης της τοπικής κοινωνίας με την εξαφάνισή της. Ο μνημονιακός Καλλικράτης παραδίδει τις τοπικές κοινωνίες στο ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν θέλει ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, δεν θέλει τα στοιχεία του αλτρουισμού, της αλληλεγγύης, της συναδελφικότητας, της συντροφικότητας. Αναγορεύει την τοπική αυτοδιοίκηση, τον ΟΤΑ, σε μηχανισμό είσπραξης. Τον θέλει μόνο να σπρώχνει χρήματα στους δανειστές. Δεν θα το επιτρέψουμε. Αλλά μέχρι τις εκλογές εμείς στοχεύουμε να γίνουν οι προτάσεις μας αποδεκτές από την πλειοψηφία του λαού του λεκανοπεδίου, να απεγκλωβίσουμε το λαό από τον μινώταυρο του μνημονίου. Δεν θέλουμε να δώσουμε άλλους νέους και νέες, γέροντες, γυναίκες και άντρες στον μινώταυρο του μνημονίου. Σε αυτή την φάση συζητάμε για άλλη διαπραγμάτευση, διότι ο ευρωπαϊκός Νότος πλήρωσε με το αίμα, τη δουλειά, την ανασφάλεια τα περισσεύματα της κας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί και των άλλων. Συνεπώς εμείς θα δώσουμε ένα συνεπή αγώνα ώστε να πείσουμε το λαό του λεκανοπεδίου ότι το μνημόνιο είναι καταστροφικό για την πορεία του τόπου και δεύτερο, δεν μπορούμε να δεχτούμε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που αρκούνται μόνο και θα έχουν ως μόνο ρόλο το να μαζεύουν χρήματα για τους δανειστές. Αυτό προσβάλλει την τοπική κοινωνία, την παραδίδει στους δανειστές και βεβαίως δεν υπάρχει εξυπηρέτηση λαϊκών και κοινωνικών στόχων με τέτοιες κακές προθέσεις των δανειστών και της κυβέρνησης.

- Για δημοψήφισμα κατά του μνημονίου

Αλ. Μητρόπουλος: Σε πρώτη φάση θα προσπαθήσουμε σε συμφωνία και με τις υπόλοιπες δυνάμεις της περιφερειακής κίνησης να αναδείξουμε με επιχειρήματα, επιστημονικές αναλύσεις ότι ο δρόμος που επέλεξε η κυβέρνηση είναι λανθασμένος και σκληρός και καταστροφικός για την πατρίδα. Άρα θα μιλήσουμε και πολιτικά. Θα μιλήσουμε πολιτικά και πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση έσφαλε στις επιλογές της αναφορικά με το μνημόνιο. Έπρεπε να αρκεστεί σε καθαρά ευρωπαϊκή συζήτηση. Έπρεπε να αναδείξει όλες τις διαστάσεις του ελληνικού προβλήματος  με επωφελή τρόπο και σωστά επιχειρήματα. Έχω επιφυλάξεις για το κατά πόσο προσπάθησε να αναδείξει το ελληνικό πρόβλημα. Και το ελληνικό πρόβλημα είναι πρόβλημα συρρίκνωσης της παραγωγής και της οικονομίας επ’ ωφελεία των κεντρικών κυβερνήσεων και χωρών της Ευρώπης. Η Ευρώπη μας οφείλει και οφείλει να συνδράμει με πολλά χρήματα, με φθηνά χρήματα και με μεγάλη περίοδο αποπληρωμής. Άρα λοιπόν θα μιλήσουμε πολιτικά, ενωτικά και θα καλέσουμε όλες τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς να συζητήσουμε. Τι σημαίνει να καταγράψεις τις δυνάμεις σου και να εφαρμόζεις τους σκληρούς νόμους του Λοβέρδου; Τι σημαίνει να καταγράφεις δυνάμεις και να δέχεσαι το πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας; Τι σημαίνει να καταγράφεις δυνάμεις και να δέχεσαι τους εργαζόμενους με τα 500 ευρώ; Γι’ αυτά δεν πρέπει να συζητήσει η αριστερά; Δεν πρέπει να δούμε πως θα υπάρξει ένα μίνιμουμ αποδοχών και θέσεων; Να τα βρούμε ότι πρέπει  να απορρίψουμε το μνημόνιο, ότι πρέπει να στηρίξουμε το δημόσιο πλούτο, ότι πρέπει να στηρίξουμε την εργασία και ότι πρέπει σε κάποια θέματα εθνικής ιδιαιτερότητας να έχουμε μια μίνιμουμ συναίνεση. Αυτό είναι δύσκολο για τα κόμματα της αριστεράς να καθίσουν και να συζητήσουν καλόπιστα όταν η πατρίδα οδηγείται στον όλεθρο; 
Όσο για το δημοψήφισμα που είναι η κυρίαρχη θέληση του λαού και θεωρώ ότι ο λαός πρέπει να εκφράζεται και έχουμε μπει στην σκληρότερη εποχή της μεταπολίτευσης και ο λαός όχι δεν έχει συναινέσει, όχι δεν έχει ερωτηθεί, αλλά έρχονται εκ των υστέρων και μας λένε ότι ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό που συναινεί στην πολιτική μας και χαιρόμαστε που ο λαός σε όλα αυτά τα μέτρα ‘έχει δείξει ανωτερότητα και αίσθηση βοήθειας κλπ. Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να εκφραστεί ο λαός και μέσα από την πεμπτουσία της δημοκρατικής έκφρασης που είναι δημοψηφισματική έκφραση.

- Για την κυβερνητική πολιτική, τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την επιλογή στον δεύτερο γύρο
Αλ. Μητρόπουλος: Η κυβέρνηση έχει πάρει λάθος ρότα και πρέπει να πειστεί ότι έχει πάρει λάθος δρόμο. Πιστεύω ότι το πολιτικό προσωπικό των κυρίαρχων δυο κομμάτων που μας οδήγησε στην κρίση, δεν είχε πάρει μέτρα για το ελληνικό πρόβλημα. Και ποιο ήταν το πρόβλημα τότε; Όταν διαπραγματεύθηκε με τους βασικούς εταίρους στην Ευρώπη. Θεωρώ ότι δεν μπορούσαν να αναδείξουν στην κα Μέρκελ ότι μας οφείλει και δεν της οφείλουμε. Και αυτή είναι πολιτική προσέγγιση του θέματος. Εάν δεν έχεις καταλάβει όλες τις πτυχές και τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού προβλήματος, δεν μπορείς να το παρουσιάσεις λέγοντας ότι έχω διεφθαρμένους πολίτες και δεν μπορείς να το προσπεράσεις λέγοντας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι τα παίρνουν και δεν μου εισπράττουν καλά τα έσοδα. Συνεπώς, η λανθασμένη διαπραγμάτευση και το κακό αποτέλεσμα ήταν αποτέλεσμα κακής κατανόησης του ελληνικού προβλήματος από την ελληνική διευθυντική ελίτ. Δεν μπορούσαν να διαπραγματευθούν σωστά το πρόβλημα της πατρίδας διότι θεωρώ ότι τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα δεν είχαν καταλάβει τις πραγματικές διαστάσεις του ελληνικού προβλήματος, αυτό που μας συνδέει με την ΕΕ, αυτό που μας έκανε να δημιουργήσουμε μια κακή παραγωγή, αυτό που μας έφερε στο αποτέλεσμα να καταστρέψουμε τη γεωργία, αυτό που μας έφερε σε μια πολιτική υποβάθμιση του τουρισμού και έχει να κάνει με αυτό που παλιότερα και οι θεωρητικοί του τρίτου δρόμου έλεγαν για τη σύγκρουση και τη σχέση περιφέρειας και μητρόπολης στο πλαίσιο της Ευρώπης.
Το τι θα κάνουμε στο δεύτερο γύρο θα αποφασιστεί από τις δυνάμεις που συγκροτούν την περιφερειακή κίνηση. Δεν θα σπεύσουμε να πούμε λευκό ή αποχή. Εμείς και στο δεύτερο γύρο θα πούμε στο λαό δώστε μήνυμα ότι οι εκλογές είναι πολιτικές και ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτοδιοίκηση που θα σπρώχνει μόνο χρήματα στους δανειστές μας.

21/9/2010