Σάββατο 30/10. Μέρα δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο της μέρας δράσης του συνδυασμού για την προστασία του περιβάλλοντος, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Αλέξης Μητρόπουλος, συνοδευόμενος από τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες νήσων Γιάννη Σχίζα, ανατολικής Αττικής Γιώργο Βαρεμένο και υποψήφιους/ες περιφερειακούς συμβούλους, επισκέφτηκε τον Δήμο Αχαρνών και παρουσίασε την πρόταση του συνδυασμού για μητροπολιτικό δάσος στο Τατόι.
Ο Αλέξης Μητρόπουλος παρουσίασε την εξής πρόταση:
Η πρότασή μας δεν είναι ανταγωνιστική με ανάλογες προτάσεις και σχέδια. Συμπλέουμε με κάθε ιδέα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, υγιούς διαχείρισης των ελεύθερων χώρων, ανάκτησης χώρων για χρήσεις πρασίνου και πολιτισμού.
Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στους μεγάλους ελεύθερους χώρους και στην διαχείρισή τους - και τέτοιοι χώροι είναι ο Ελαιώνας των 9000 στρεμμάτων, το Ελληνικό των 5500 στρεμμάτων, τα Τουρκοβούνια των 4500 στρεμμάτων, η περιοχή Γουδή των 960 στρεμμάτων και του Δάσους Συγγρού ανάλογης έκτασης. Οι αριθμοί εδώ είναι κατά προσέγγιση, έτσι ώστε να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών.
Πιο σημαντικός από αυτούς τους χώρους είναι το δάσος-αγρόκτημα Τατοϊου, στην περιοχή της Αρχαίας Δεκέλειας, που αγοράστηκε το 1872 από τη βασιλική δυναστεία και έμεινε στην κυριότητά της μέχρι το 2003, οπότε εξαγοράστηκε από το ελληνικό δημόσιο. Η έκτασή του είναι 32.000 στρέμματα, που καταλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό από δενδρώδη βλάστηση μεγάλης ποικιλότητας και υψηλής αισθητικής αξίας.
Ο χώρος εμπεριέχει 33 κτίρια που έχουν αναγνωρισθεί ως διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποτελούν αξιοθέατα από αρχιτεκτονική και ιστορική άποψη. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ξενώνας που κατασκευάστηκε το 1893 υπό την εποπτεία του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, αποτελώντας μια προδρομική μορφή «αγροτουρισμού» στη χώρα μας.
Είναι γνωστό σε όλους ότι τα ανάκτορα του πρώην βασιλιά λεηλατήθηκαν και βανδαλίστηκαν, ενώ επίσης συνδέθηκαν με την ιδιοποίηση της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς και την αφαίρεση πολλών εθνικών κειμηλίων από τον έκπτωτο Μονάρχη.
Παρ’ όλα αυτά ο συνολικός χώρος, με τα δάση, τις ενδιάμεσες αγροτικές εκτάσεις, τα υψηλής αισθητικής κτίρια, τις πηγές και τα ρέματα που τον διασχίζουν , παρέχει μοναδική ευκαιρία για τη διαμόρφωση μιας πολυδιάστατης εστίας για την παροχή φυσικής αναψυχής, για την πρόσληψη ιστορικών και πολιτιστικών πληροφοριών, για την καλλιέργεια ποιοτικών προϊόντων, για τον αγροτουρισμό.
Η ιδέα μας έλκει την καταγωγή από προηγούμενη πρόταση της «Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», περιβαλλοντικής οργάνωσης γνωστής για παλιούς και πρόσφατους αγώνες – όπως αυτοί για την προστασία της Πλάκας . Με το σκεπτικό ότι η δράση των κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων είναι πολύτιμος οδηγός για τη δράση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υιοθετούμε γενικά όσες προτάσεις αναφέρονται και στις δυνατότητες αυτοχρηματοδότησης έργων με περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία.
Γιατί κύριο μέλημά μας δεν είναι το να εκτοξεύουμε προτάσεις που θα επιβαρύνουν την Περιφέρεια ή το Κράτος, αλλά προτάσεις με δυνατότητα εφαρμογής, οικονομικές αλλά και λιτές ώστε να μην διαταράσσουν το περιβάλλον, να μην προκαλούν εξαρτήσεις για τη χώρα, να μην εκτοπίζουν το λαό από βασικές χρήσεις αναψυχής.
Συνοπτικά η πρότασή μας για το Τατόι αναφέρεται:
• Στην προστασία και ανάδειξη του δάσους Τατοϊου, στην αναστήλωση και ανακαίνιση των υπαρκτών κτιρίων
• Στην προώθηση βιολογικών καλλιεργειών και ποιοτικών κτηνοτροφικών μονάδων
• Στην ανάπλαση-ανακαίνιση του υπάρχοντος ξενώνα και στη διερεύνηση της δημιουργίας και άλλων ξενώνων, συμβατών με το περιβάλλον της περιοχής
• Στην δημιουργία εγκαταστάσεων για την περιβαλλοντική εκπαίδευση των Σχολίων της Αττικής περιφέρειας. Στην συστηματική ενημέρωση των πολιτών με τις κατάλληλες σημάνσεις των διαφόρων στοιχείων ενδιαφέροντος.
Ελπίζουμε η πρότασή μας να υιοθετηθεί ευρύτερα, να εμπνεύσει και άλλες αυτοδιοικητικές κινήσεις, όπως επίσης ελπίζουμε ότι το ενδιαφέρον όλων των πολιτών να συντονισθεί, να μην διασπασθεί σε ανταγωνιστικές πρωτοβουλίες και να επιφέρει αποτελέσματα.