27.9.10

Δήλωση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής Αλέξη Π.Μητρόπουλου με αφορμή τις ομιλίες του Πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η κυβέρνηση σχεδιάζει το «νέο» Πανεπιστήμιο των manager και της υποχρηματοδότησης με στόχο το βραχυπρόθεσμο κέρδος των επιχειρηματικών κύκλων και όχι το μακροπρόθεσμο όφελος της χώρας και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Μετατρέπει το δημόσιο ακαδημαϊκό πανεπιστήμιο σε αγοραίο μηχανισμό παροχής υπηρεσιών κατάρτισης.

Καταλύει το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, εισάγει τη λογική των διδάκτρων, μειώνει της δημόσιους πόρους, μεγεθύνει την ανορθολογικότητα των σπουδών, ανοίγει το δρόμο για την αγορά «πιστωτικών μονάδων» που θα προσφέρονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις και που θα αναγνωρίζονται για τη λήψη των πτυχίων από τα δημόσια ΑΕΙ. Εισάγει σύστημα υποτιθέμενης «αξιολόγησης», που καταλήγει στην επιβολή εξωακαδημαϊκών και αγοραίων όρων για την ελάχιστη έστω δημόσια χρηματοδότηση των ΑΕΙ.

Στο σχεδιασμό της η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά της θέσεις και προτάσεις των φορέων της εκπαίδευσης – διδασκόντων και φοιτητών – καθώς και των εργαζομένων.

Πρόκειται για ένα πανεπιστήμιο που κινείται στο μεταίχμιο του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, λειτουργεί με συγκεντρωτικά πρότυπα και διαιωνίζει την υπανάπτυξη της χώρας σε συνδυασμό με την αδιέξοδη πολιτική του μνημονίου.