10.10.10

Δήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Αλέξη Π. Μητρόπουλου σχετικά με την ανάθεση τμήματος του ΕΣΥ και της δημόσιας ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες

Η Κυβέρνηση, υπό την επήρεια του νεοφιλελεύθερου πνεύματος που διαχέει προς πάσα κατεύθυνση το Μνημόνιο, ερωτοτροπεί με την ανάθεση ενός τμήματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της Δημόσιας Ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Σχεδιάζει να αναθέσει ζητήματα της ασφάλισης των ανέργων στον ιδιωτικό τομέα που θα τους παρέχει πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, καθώς επίσης και τον ηλεκτρονικό έλεγχο των δαπανών, επικαλούμενη την εμπειρία και την τεχνογνωσία των ασφαλιστικών εταιριών. Ο ομολογημένος στόχος της είναι ο περιορισμός των δαπανών υγείας, κυρίως στις χρόνιες παθήσεις και τα ατυχήματα, όπου η επανάκτηση της υγείας και η αξιοπρεπής διαβίωση των άτυχων εργαζομένων είναι αμφίβολη.

Η Κυβέρνηση δεν έχει διδαχθεί από τα παθήματα της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης που πληρώνει τόσο βαριά ο ελληνικός Λαός, στην οποία, πλην των Τραπεζών, πρωταγωνίστησαν και πολλές ασφαλιστικές εταιρίες με τα αίολα και κερδοσκοπικά χρηματο-ασφαλιστικά τους προϊόντα. Μια τέτοια ζοφερή προοπτική αποτελεί σοβαρή θεσμική και πολιτική οπισθοδρόμηση.

Μετά τη μείωση των συντάξεων, που θα είναι μονίμως στην «προκρούστεια κλίνη» του μηδενικού ελλείμματος μέχρι το 2060 τουλάχιστον, κατά τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και του ασφαλιστικού νόμου, μετά τη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας και τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μας έρχεται και η σταδιακή παράδοση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στην ιδιωτική κερδοσκοπία.

Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτός ο κατήφορος της παράδοσης όλων των κοινωνικών κατακτήσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο πρέπει να σταματήσει! Και οι εκλογές του Νοέμβρη είναι μια πρώτη ευκαιρία γι’ αυτό!

Αθήνα 10-10-2010