30.10.10

Αλ. Μητρόπουλος: Πρόταση για μητροπολιτικό δάσος στο Τατόι

Σάββατο 30/10. Μέρα δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της μέρας δράσης του συνδυασμού για την προστασία του περιβάλλοντος, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Αλέξης Μητρόπουλος, συνοδευόμενος από τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες νήσων Γιάννη Σχίζα, ανατολικής Αττικής Γιώργο Βαρεμένο και υποψήφιους/ες περιφερειακούς συμβούλους, επισκέφτηκε τον Δήμο Αχαρνών και παρουσίασε την πρόταση του συνδυασμού για μητροπολιτικό δάσος στο Τατόι.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος παρουσίασε την εξής πρόταση:

Η πρότασή μας δεν είναι ανταγωνιστική με ανάλογες προτάσεις και σχέδια. Συμπλέουμε με κάθε ιδέα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, υγιούς διαχείρισης των ελεύθερων χώρων, ανάκτησης χώρων για χρήσεις πρασίνου και πολιτισμού.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στους μεγάλους ελεύθερους χώρους και στην διαχείρισή τους - και τέτοιοι χώροι είναι ο Ελαιώνας των 9000 στρεμμάτων, το Ελληνικό των 5500 στρεμμάτων, τα Τουρκοβούνια των 4500 στρεμμάτων, η περιοχή Γουδή των 960 στρεμμάτων και του Δάσους Συγγρού ανάλογης έκτασης. Οι αριθμοί εδώ είναι κατά προσέγγιση, έτσι ώστε να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών.

Πιο σημαντικός από αυτούς τους χώρους είναι το δάσος-αγρόκτημα Τατοϊου, στην περιοχή της Αρχαίας Δεκέλειας, που αγοράστηκε το 1872 από τη βασιλική δυναστεία και έμεινε στην κυριότητά της μέχρι το 2003, οπότε εξαγοράστηκε από το ελληνικό δημόσιο. Η έκτασή του είναι 32.000 στρέμματα, που καταλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό από δενδρώδη βλάστηση μεγάλης ποικιλότητας και υψηλής αισθητικής αξίας.

Ο χώρος εμπεριέχει 33 κτίρια που έχουν αναγνωρισθεί ως διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποτελούν αξιοθέατα από αρχιτεκτονική και ιστορική άποψη. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ξενώνας που κατασκευάστηκε το 1893 υπό την εποπτεία του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, αποτελώντας μια προδρομική μορφή «αγροτουρισμού» στη χώρα μας.

Είναι γνωστό σε όλους ότι τα ανάκτορα του πρώην βασιλιά λεηλατήθηκαν και βανδαλίστηκαν, ενώ επίσης συνδέθηκαν με την ιδιοποίηση της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς και την αφαίρεση πολλών εθνικών κειμηλίων από τον έκπτωτο Μονάρχη.

Παρ’ όλα αυτά ο συνολικός χώρος, με τα δάση, τις ενδιάμεσες αγροτικές εκτάσεις, τα υψηλής αισθητικής κτίρια, τις πηγές και τα ρέματα που τον διασχίζουν , παρέχει μοναδική ευκαιρία για τη διαμόρφωση μιας πολυδιάστατης εστίας για την παροχή φυσικής αναψυχής, για την πρόσληψη ιστορικών και πολιτιστικών πληροφοριών, για την καλλιέργεια ποιοτικών προϊόντων, για τον αγροτουρισμό.

Η ιδέα μας έλκει την καταγωγή από προηγούμενη πρόταση της «Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», περιβαλλοντικής οργάνωσης γνωστής για παλιούς και πρόσφατους αγώνες – όπως αυτοί για την προστασία της Πλάκας . Με το σκεπτικό ότι η δράση των κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων είναι πολύτιμος οδηγός για τη δράση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υιοθετούμε γενικά όσες προτάσεις αναφέρονται και στις δυνατότητες αυτοχρηματοδότησης έργων με περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία.

Γιατί κύριο μέλημά μας δεν είναι το να εκτοξεύουμε προτάσεις που θα επιβαρύνουν την Περιφέρεια ή το Κράτος, αλλά προτάσεις με δυνατότητα εφαρμογής, οικονομικές αλλά και λιτές ώστε να μην διαταράσσουν το περιβάλλον, να μην προκαλούν εξαρτήσεις για τη χώρα, να μην εκτοπίζουν το λαό από βασικές χρήσεις αναψυχής.

Συνοπτικά η πρότασή μας για το Τατόι αναφέρεται:

• Στην προστασία και ανάδειξη του δάσους Τατοϊου, στην αναστήλωση και ανακαίνιση των υπαρκτών κτιρίων

• Στην προώθηση βιολογικών καλλιεργειών και ποιοτικών κτηνοτροφικών μονάδων

• Στην ανάπλαση-ανακαίνιση του υπάρχοντος ξενώνα και στη διερεύνηση της δημιουργίας και άλλων ξενώνων, συμβατών με το περιβάλλον της περιοχής

• Στην δημιουργία εγκαταστάσεων για την περιβαλλοντική εκπαίδευση των Σχολίων της Αττικής περιφέρειας. Στην συστηματική ενημέρωση των πολιτών με τις κατάλληλες σημάνσεις των διαφόρων στοιχείων ενδιαφέροντος.

Ελπίζουμε η πρότασή μας να υιοθετηθεί ευρύτερα, να εμπνεύσει και άλλες αυτοδιοικητικές κινήσεις, όπως επίσης ελπίζουμε ότι το ενδιαφέρον όλων των πολιτών να συντονισθεί, να μην διασπασθεί σε ανταγωνιστικές πρωτοβουλίες και να επιφέρει αποτελέσματα.

Δήλωση Λ. Φράγκου για τα Λιπάσματα στη Δραπετσώνα

Σάββατο 30/10. Μέρα δράσης για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος.

Περιοδεία στην Δραπετσώνα και επίσκεψη στο χώρο των Λιπασμάτων πραγματοποίησε κλιμάκιο υποψηφίων και φιλων του συνδυασμού ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ με επικεφαλής την υποψηφια αντιπεριφερειαχη Πειραιά Λια Φραγκου. Κατά την διάρκεια της περιοδείας στα Λιπάσματα συζητώντας με κάτοικους της περιοχής η Λια Φραγκου επαναβεβαίωσε την πρόθεση του συνδυασμού να αγωνιστεί μαζί με τους κατοίκους της Δραπετσώνας αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά ώστε στο χώρο των Λιπασμάτων να δημιουργηθεί "υπερτοπικο άλσος υψηλού πράσινου, χωρίς εμπορικές χρήσεις και με ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην θάλασσα".

"Παλεύουμε χρονια να αποκρούσουμε στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα σχεδια που θέλουν να μετατρέψουν ένα χώρο που ανήκει στους πολίτες της Δραπετσώνας και όλου του Πειραιά σε χώρο για την δική τους κερδοφορία σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοικων της περιοχής .... Η περιοχή πρέπει να αποτελέσει χώρο ανάσας για τους κάτοικους και ολοι μαζι θα το πετυχουμε." δηλωσε η Λια Φραγκου.

Δήλωση Γ. Βασιλείου για το παραλιακό μέτωπο της Δυτικής Αττικής

Σάββατο 30/10. Μέρα δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι υποψήφιοι της Δυτικής Αττικής του συνδυασμού, με επικεφαλής τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη  Γ. Βασιλείου, βρέθηκαν στην Παραλία Ελευσίνας, ζητώντας την απελευθέρωση των ακτών της Δυτικής Αττικής. 

Ο Γιάννης Βασιλείου ανάμεσα στα άλλα δήλωσε τα εξής:

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Δυτικής Αττικής, ιδιαίτερα του Θριάσιου πεδίου, είναι παγκοίνως γνωστά.
Ένα από τα σημαντικότερα είναι το παραλιακό της μέτωπο.

Η Ελευσίνα, ενώ είναι παραλιακή πόλη, το θαλάσσιο μέτωπο αυτής είναι αποκλεισμένο για τους πολίτες πχ από τα περίπου 12 Km ακτογραμμής, ελεύθερη πρόσβαση έχουν οι πολίτες …. μόνο σε μερικές εκατοντάδες μέτρα.

Κάγκελα, περιφράξεις, βιομηχανικές δραστηριότητες, ιδιωτικά λιμάνια, μπαζώματα, ρύπανση του κόλπου της πόλης. Αυτή είναι η κατάσταση, για την οποία έχουν γίνει από την εποχή της μεταπολίτευσης, σημαντικοί αγώνες ώστε να ανοίξει το θαλάσσιο μέτωπο.

Σε αυτούς προσθέτουμε την συμβολική μας παρέμβαση.

Το αίτημα μας είναι να ανοίξει για τους πολίτες και τον Λαό το θαλάσσιο μέτωπο, βάση επεξεργασμένων προτάσεως της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δήλωση Ηλ. Νικολόπουλου για Ελληνικό και παραλιακή ζώνη

Σάββατο 30/10. Μέρα δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, ο Υμηττός, η παραλιακή ζώνη
δεν είναι εμπορεύματα προς αγοραπωλησία.
Δεν ιδιωτικοποιούνται, δεν τεμαχίζονται, δεν παραχωρούνται σε κανέναν.
Ανήκουν σε όλον τον λαό.

Αντιπροσωπεία του συνδυασμού, αποτελούμενη από τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη νότιου τομέα Ηλία Νικολόπουλο και τους υποψήφιους/ες περιφερειακούς συμβούλους Αλ. Μπίστη, Φ. Κούβελα, Αλ. Κοσυφολόγου, Στ. Κολυβά, και Ε. Μωραΐτη, στο πλαίσιο της ημέρας δράσης του συνδυασμού για την προστασία του περιβάλλοντος, πραγματοποίησε περιοδεία στο Ελληνικό και την παραλία της Γλυφάδας και συζήτησε με κατοίκους της περιοχής.

Ο Ηλίας Νικολόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η διαρκής υποβάθμιση τόσο του περιβάλλοντος όσο και της συζήτησης γι’ αυτό εν καιρώ κρίσης συνεπάγεται την περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού καθώς και όλο το παραλιακό μέτωπο επιβάλλεται να αποτελέσουν πνεύμονα ζωής για όλη την Αττική. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στα σχέδια εμπορικής εκμετάλλευσής τους, πολύ περισσότερο στα σχέδια ξεπουλήματός τους.
Επιμένουμε ότι στο Ελληνικό πρέπει να δημιουργηθεί μητροπολιτικό πάρκο, ανάσα ζωής και αναψυχής για τους κατοίκους όλων των γύρω περιοχών αλλά και όλης της Αττικής συνολικά, σε συνδυασμό με το μητροπολιτικό πάρκο στο Τατόι.
Επιμένουμε, ακόμα, ότι το παραλιακό μέτωπο πρέπει να είναι ελεύθερο από κάγκελα και προσβάσιμο σε όλους και όχι μόνο σε όσους εγκρίνουν οι μαφίες των νυχτομάγαζων της περιοχής, που βιαιοπραγούν, καταπατούν και πλουτίζουν σε βάρος της δημόσιας περιουσίας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του Δημάρχου Χρ. Κορτζίδη και των κατοίκων του Ελληνικού για ανοικτές παραλίες.
Επιμένουμε, τέλος, ότι οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που σχεδιάζονται στον Υμηττό δεν προωθούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά τα  επιχειρηματικά συμφέροντα κερδοσκόπων μεσαζόντων σε βάρος της φύσης. Είναι δεδομένο ότι δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως το υπάρχον οδικό δίκτυο για την εξυπηρέτηση των πολιτών της ανατολικής Αθήνας στις διατοπικές του μετακινήσεις, κάτι που πρέπει άμεσα να γίνει. Πραγματική ανάγκη δεν είναι οι νέοι αυτοκινητόδρομοι, αλλά η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς και κυρίως  σταθερής τροχιάς.
Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, ο Υμηττός, η παραλιακή ζώνη είναι δημόσια αγαθά, ανήκουν σε όλους μας και δεν είναι εμπορεύματα προς αγοραπωλησία. Δεν ιδιωτικοποιούνται, δεν τεμαχίζονται, δεν παραχωρούνται σε κανέναν. Ανήκουν σε όλον τον λαό.»

Δήλωση Ν. Μαριά για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας

Σάββατο 30/10. Μέρα δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Δυτική Αθήνα και Δυτική Αττική δεν είναι «η πίσω αυλή της χώρας».

Αντιπροσωπεία του συνδυασμού αποτελούμενη από τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Νότη Μαριά, τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο και Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημήτρη Βίτσα και υποψήφιους/ες συμβούλους, επισκέφτηκε την Λίμνη Κουμουνδούρου και την περιοχή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Ο Νότης Μαριάς δήλωσε τα εξής:

Επισκεφθήκαμε σήμερα τη Λίμνη Κουμουνδούρου και την περιοχή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Και εδώ είναι φανερή η προσπάθεια υποβάθμισης του περιβάλλοντος χάριν των συμφερόντων μεγάλων ιδιωτικών ομίλων και προσώπων.

Μόνο μέσα σε λίγα χρόνια επιχειρείται η επέκταση των  ΕΛΠΕ, κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής Ικόνιο- Ασπρόπυργος, μεταφορά δεξαμενών πετρελαίου, αποψίλωση εκατοντάδων στρεμμάτων πρασίνου κ.λ.π.

Κανένα όμως έργο προστασίας του περιβάλλοντος και οικολογικής ανασυγκρότησης της περιοχής, με αρχή την αναζωογόνηση και προστασία του Ποικίλου όρους, του όρους Αιγάλεω, την απορρύπανση της λίμνης Κουμουνδούρου, τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου κ.λ.π.

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον μας για το Σκαραμαγκά. Η κοινωνικοποίηση των Ναυπηγείων μαζί με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ναυπήγησης πλοίων με βάση τις ανάγκες της Ελληνικής Ναυσιπλοϊας και ακτοπλοϊας και τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμενων, διατηρούν τις θέσεις εργασίας  και παράγουν εκατοντάδες νέες. Τα Ναυπηγεία δεν χρειάζονται ούτε Γερμανούς, ούτε Άραβες. Η επιβίωση και ανάπτυξή τους είναι στενά συνδεδεμένη με την άσκηση πολιτικής υπέρ των συμφερόντων της κοινωνίας και της χώρας.

Συγχρόνως μια ολόκληρη έκταση 220 στρεμμάτων που δεν χρειάζεται, ούτε χρησιμοποιείται και βασικά έχει δημιουργηθεί από παράνομες προσχώσεις, πρέπει να αποδοθεί στο λαό της Δυτικής Αθήνας ως χώρος ανάπαυσης, αναπνοής, ελαφράς άσκησης και ποιοτικής ψυχαγωγίας. Η προμελέτη είναι ήδη έτοιμη, εφαρμόσιμη και οικονομικά βιώσιμη.

Ο συνδυασμός μας, έτοιμος προγραμματικά, ζητά στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου την δύναμη και την κοινωνική υποστήριξη για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

Δήλωση Δ. Τσουκαλά για την προστασία της Πεντέλης

Σάββατο 30/10. Μέρα δράσης για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος.

Αντιπροσωπεία του συνδυασμου, αποτελούμενη από τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη βόρειου τομέα Δημήτρη Τσουκαλά και υποψήφιους/ες, επισκέφτηκε την Πεντέλη στο πλαίσιο της μέρας δράσης του συνδυασμού για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος.

Ο Δημήτρης Τσουκαλάς, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση του λεκανοπεδίου της Αττικής είναι συνεχής και εξελισσόμενη. Η άλλοτε «πράσινη»  περιοχή της Αθήνας, ο Βόρειος Τομέας,  κινδυνεύει από την οικοπεδοποίηση, την ανεξέλεγκτη δόμηση και  τις απειλές που δέχονται οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι. Οσον  αφορά δε, τους  ορεινούς όγκους, όπως η ΠΕΝΤΕΛΗ που είμαστε εδώ σήμερα, η εικόνα είναι απογοητευτική. Ο δασικός χαρακτήρας της Πεντέλης απειλείται από την  έντονη οικοδομική δραστηριότητα και τις καταστροφές που έχει υποστεί από τις πυρκαγιές που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια.

Ως αντιπροσωπεία του συνδυασμού  ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ –ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ προτείνουμε και διεκδικούμε τα εξής:

•Ουσιαστική εφαρμογή του ισχύοντος ΠΔ για το Πεντελικό(755/88)

•Να δοθεί λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς  εκτάσεων  και βάσει του νόμου Τρίτση  να  δοθούν  στο Δημόσιο οι εκτάσεις  που κατέχει η Εκκλησία

•Να καταργηθούν οι οικοδομικοί Συνεταιρισμοί, που έχουν μεγάλες ευθύνες  για την οικοπεδοποίηση του ορεινού όγκου της Πεντέλης

•Να γίνει συστηματική και επιστημονική  αναδάσωση  των καμένων εκτάσεων

•Η διαχείριση του βουνού  να προβλέπει  δασική αναψυχή  μόνον, με ταυτόχρονη προστασία της  βιοποικιλότητας

•Να φύγουν οι κεραίες από την κορυφή της Πεντέλης , καθώς και οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν

29.10.10

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010: Μέρα δράσης για το περιβάλλον του συνδυασμού ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Αλέξης Μητρόπουλος, συνοδευόμενος από τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες, Γιώργο Βαρεμένο και Γιάννη Σχίζα, καθώς και υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους θα επισκεφθούν το Σάββατο 9.30 πμ το Δήμο Αχαρνών, όπου και θα παρουσιάσουν την πρόταση του συνδυασμού για το μητροπολιτικό δάσος του Τατοίου.
 
Παράλληλα, θα γίνουν οι παρακάτω δράσεις-παρεμβάσεις από κλιμάκια υποψηφίων στην περιφέρεια Αττικής.

Για τον Υμηττό: Κλιμάκιο του Περιφερειακού ψηφοδελτίου «Αττική Συνεργασία-Όχι στο Μνημόνιο», του Κεντρικού Τομέα, με επικεφαλής τον  υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη, Ν. Βούτση, θα περιοδεύσει αύριο Σάββατο 30 Οκτωβρίου, στον Υμηττό και θα συναντηθεί με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες του Υμηττού. Το ραντεβού είναι στις 11 π.μ. στον Κουταλά.

Για την ακτή Σκαραμαγκά με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Νότη Μαριά και τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο, Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα 

Για την Πεντέλη, με επικεφαλής τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Δημήτρη Τσουκαλά.

Για το Ελληνικό, με επικεφαλής τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Ηλία Νικολόπουλο.

Για την παραλία Ελευσίνας: Οι υποψήφιοι της Δυτικής Αττικής του συνδυασμού «Αττική Συνεργασία-Όχι στο Μνημόνιο», με επικεφαλής τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη  Γ. Βασιλείου, θα βρεθούν αύριο Σάββατο 30 Οκτωβρίου στις 9 π.μ. στη Παραλία Ελευσίνας, ζητώντας την απελευθέρωση των ακτών της Δυτικής Αττικής. 
                                                                                  
Για τα "Λιπάσματα", με επικεφαλής την υποψήφια αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Λία Φράγκου.

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η αυτοδιοίκηση έχει και διεθνή ρόλο», Δευτέρα 1 Νοέμβρη

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η αυτοδιοίκηση έχει και διεθνή ρόλο» πραγματοποιεί η «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» την Δευτέρα 1 Νοέμβρη 2010, ώρα 18.00 στα κεντρικά γραφεία της παράταξης (Χαρ. Τρικούπη 4).

Θα μιλήσουν οι: 
Στέλιος Μπαμπάς, Νομικός - κοινωνιολόγος,
Θόδωρος Γκοτσόπουλος, μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ, υποψήφιος δήμαρχος Παλλήνης,
Παύλος Ναθαναήλ, δημοσιογράφος- συγγραφέας, Πρόεδρος ΕΕΛ, υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος και
Πάνος Τριγάζης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.

Περιοδεία στη Νέα Σμύρνη

Αντιπροσωπεία του περιφερειακού ψηφοδελτίου "Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο", αποτελούμενη από τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αλέξη Μητρόπουλο, τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη νότιου τομέα Ηλία Νικολόπουλο και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους Θ. Γερόπουλο, Γ. Ζαρέντη, Στ. Κολυβά, Φ. Κούβελα, Π. Κυπριανίδου, Αλ. Μπίστη, Χρ. Νικολάτο, Ν. Στεφανόπουλο και Β. Τζαφά πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί περιοδείες στη Νέα Σμύρνη, στο χώρο της παρέλασης και στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Το επίκαιρο ΟΧΙ στις μέρες μας είναι το ΟΧΙ στο Μνημόνιο και τον Καλλικράτη. Όχι στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, όχι στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, ναι στους αγώνες των εργαζόμενων, των ανέργων, των συνταξιούχων, ναι στο όραμα της νεολαίας μας για μια κοινωνία ισονομίας και δικαιοσύνης. Το καταστροφικό Μνημόνιο δεν είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσει η πατρίδα μας.»

***

Το απόγευμα αντιπροσωπεία του περιφερειακού ψηφοδελτίου "Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο", αποτελούμενη από τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αλέξη Μητρόπουλο, τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη νότιου τομέα Ηλία Νικολόπουλο και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους Π. Κυπριανίδου, Φ. Κούβελα & Αλ. Μπίστη θα επισκεφθεί την περιοχή του Τροκαντερό, στο Π. Φάληρο.

Αθήνα, 28/10/2010

27.10.10

Δήλωση του Αλ. Μητρόπουλου υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής για την ενδιάμεση έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας

Όπως είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου προς 20ετίας και πλέον «δημιουργούμε μια Ευρώπη των τραπεζιτών και όχι των Λαών».
Με την επικράτηση του αντικοινωνικού νεοφιλελεύθερου δόγματος, η χρηματοοικονομική βιομηχανία έγινε κυρίαρχη και κατέστησε την Πολιτική Λειτουργία εκτελεστικό της όργανο. Οι προτάσεις και οιονεί εντολές τού Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, εκπροσώπου στη χώρα μας της Ευρώπης των τραπεζιτών και επιτηρητή του Μνημονίου, για περαιτέρω περικοπές των κοινωνικών δαπανών και κατάργηση απαραίτητων κοινωνικών δομών, οδηγούν σε διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Τώρα που σιγά-σιγά αποκαλύπτεται το ακόμη πιο αντιλαϊκό πακέτο των νέων μέτρων, οι πολίτες οφείλουν να αντιδράσουν αποτελεσματικά στις εκλογές του Νοέμβρη και να ανακόψουν την πορεία της κοινωνικής επιδείνωσης.

Αθήνα 27-10-2010

Περιοδεία κλιμακίου του συνδυασμού στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ - Δηλώσεις Ν. Βούτση

Κλιμάκιο του συνδυασμού «Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο» αποτελεούμενο από τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη κεντρικού τομέα Ν. Βούτση και υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους συναντήθηκε και συζήτησε με εργαζόμενους στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ στην οδ. Αθηνάς.

Ο Νίκος Βούτσης, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

Ο κ. Προβόπουλος φρόντισε να εκλαϊκεύσει την ακραία λογική των αγορών μία μέρα μετά τον πρωθυπουργό, ο οποίος μίλησε διακαναλικά ως υπέρμαχος και θιασώτης των διεθνών και εγχώριων επιλογών τους. 

Κοινός παρονομαστής των δηλώσεων τους ο απίστευτος κυνισμός, με τον οποίο οι νεοφιλελεύθερες απόψεις προσεγγίζουν τόσο τα δημόσια αγαθά και τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις ΔΕΚΟ όσο και τις πιο αδύναμες κατηγορίες και κοινωνικές ομάδες του λαού μας.  Το μνημόνιο λοιπόν έχει πολλά πρόσωπα. Θέλουν να το κάνουν Σύνταγμα και Ευαγγέλιο για το παρόν και το μέλλον των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των νέων. 

Η ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου που οδηγεί σε κοινωνική καταβύθιση και πολιτική οπισθοδρόμηση και περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση προϋποθέτει όχι μόνο μια σαφή αριστερή ψήφο στις 7 Νοέμβρη, αλλά και την συστηματική αποδόμηση των στερεοτύπων, ιδεολογικών και επικοινωνιακών, που στηρίζουν αυτό τον δήθεν μονόδρομο.

27/10/2010

26.10.10

Επίσκεψη στους απεργούς της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ

Σήμερα το μεσημέρι, κλιμάκιο του συνδυασμού για τις περιφερειακές εκλογές "Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο" αποτελούμενο από το Νίκο Βούτση, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθήνας και υποψήφιους συμβούλους, επισκέφτηκε τους απεργούς εργαζόμενους της Απογευματινής. "Είμαστε δίπλα στο δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, των ασφαλιστικών εισφορών τους και για την προστασία του δικαιώματος τους στην απασχόληση. Καλούμε τους υπεύθυνους κυβερνητικούς παράγοντες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν τα παραπάνω και να συμβάλλουν στη συνέχιση της έκδοσης της εφημερίδας", δήλωσαν οι εκπρόσωποι του συνδυασμού.

Δήλωση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής, Αλέξη Π.Μητρόπουλου μετά την συνάντησή του με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του Δημοσίου


Αντιπροσωπεία του Συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ», με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη κ.Αλέξη Μητρόπουλο, συναντήθηκε με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του Δημοσίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους και κυρίως το μέλλον των συντάξεων μετά τις μεγάλες περικοπές, που η πολιτική του Μνημονίου επέφερε.

Ο δραστήριος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ.Βαβουγυιός υποστήριξε ότι όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι πέφτουν κάτω των ορίων της φτώχειας και ότι η περαιτέρω μείωση των συντάξεων, που η περιορισμένη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού μέχρι το 2060 προοιωνίζεται, θα δημιουργήσει κοινωνικά ολοκαυτώματα. Ταυτόχρονα δήλωσε την υποστήριξη της Ομοσπονδίας προς τον Συνδυασμό και το πρόσωπο του κ.Μητρόπουλου που είναι διαχρονικός συμπαραστάτης στα δίκαια αιτήματά τους.

Ο κ.Μητρόπουλος ευχαρίστησε τον κ.Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και όλους τους συνταξιούχους γι’αυτή την εκδήλωση τιμής και εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

Δήλωση του Αλέξη Μητρόπουλου για τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού

Η κυβέρνηση, στην αγχώδη προσπάθειά της να επιδείξει μεταρρυθμιστικό έργο, επέσπευσε την ψήφιση του ατελούς «Καλλικράτη». Στην αρχή, απέκρυψε ότι τον κατέστησε μηχανισμό δημοσιονομικής επιτήρησης και εξοικονόμησης χρημάτων για τους δανειστές. Μίλησε υποκριτικά για την αυτονομία των Κοινωνιών και την ανάγκη επιλογής των προσώπων που «πιστεύουν» σ’αυτήν, εννοώντας τους δικούς της υποψηφίους. Όταν αποκαλύφθηκε ότι η βιασύνη αυτή επιδείχθηκε για να συμβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη μείωση του ελλείμματος, στην απόλυση προσωπικού και στον έλεγχο -κυρίως δημοσιονομικό- των τοπικών κοινωνιών, τότε «ανέκρουσε πρύμναν» και επανήλθε στο αρχικό, αναξιόπιστο και κατασκευασμένο από τους επικοινωνιολόγους της «τριαρχίας» επιχείρημα «Ή συνεχίζουμε την πολιτική μας», δηλαδή την υποταγή μας στην τοκογλυφική εκμετάλλευση των διεθνών δανειστών, «ή βουλιάζουμε».

Αλλά τα πράγματα πλέον είναι φανερά στον καθένα. Το τι περιγράφεται στα εγχειρίδια του επιθετικού νεοφιλελευθερισμού για τις τακτικές καταπτόησης και υποταγής των Λαών-θυμάτων, είναι πια γνωστό. Και η αγωνιώδης επιλογή της διακαναλικής συνέντευξης του κ.πρωθυπουργού δείχνει τον πανικό των επικυρίαρχων και των εγχώριων «μνημονιακών» για την έκβαση των εκλογών της 7ης Νοέμβρη, που θα σημάνουν την απαρχή της απαλλαγής της χώρας από τις «δουλείες» του Μνημονίου και του αντικοινωνικού νεοφιλελεύθερου προτάγματος, όπως συνέβη και με άλλους κυρίαρχους και αξιοπρεπείς λαούς.

Καλούμε τον κ.πρωθυπουργό, που στα λόγια διακηρύσσει την πίστη του στην αυτονομία της Αυτοδιοίκησης και στην κοινωνία των πολιτών, να παύσει να θέτει τα εκβιαστικά και παραπλανητικά διλήμματα ως εκπρόσωπος της Διεθνούς των Τραπεζιτών.

Καλούμε όλους τους συνυποψηφίους μας για την Περιφέρεια της Αττικής και για όλες τις Αυτοδιοικήσεις της πατρίδας να καταδικάσουν την πρωτοφανή αυτή διακαναλική κυβερνητική παρέμβαση, που γίνεται για τον πειθαναγκασμό των πολιτών στις ρυθμίσεις τού καταστροφικού Μνημονίου.

Καλούμε όλους τους πολίτες της χώρας, κυρίως τους νέους και τις νέες, για τους οποίους το Μνημόνιο προδιαγράφει ένα δυσοίωνο μέλλον, να ενημερωθούν για τις πολιτικές που προβλέπει και να πρωτοστατήσουν με την ψήφο τους στην απόρριψη αυτής της σύγχρονης μορφής αποικιοκρατίας.-

25.10.10

Μέρα δράσης και παρέμβασης στις γειτονιές της Αττικής ενάντια στην ανεργία από μέλη του συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»

 Δήλωση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής Αλέξη Π.Μητρόπουλου

Στο πλαίσιο της μέρας δράσης και παρέμβασης στις γειτονιές της Αττικής ενάντια στην ανεργία, μέλη του συνδυασμού μας «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ», βρέθηκαν σε γραφεία του ΟΑΕΔ σε όλη την Αττική.

Στον ΟΑΕΔ Κεντρικού Τομέα, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα Ν.Βούτσης μαζί με υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους επισκέφτηκαν τα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Πειραιώς.

Στον ΟΑΕΔ Δυτικού Τομέα, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης δυτικού τομέα Ν.Μαριάς, ο Γραμματέας του ΣΥΝ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Δημ.Βίτσας και υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι επισκέφτηκαν τον ΟΑΕΔ στο Περιστέρι.

Στον ΟΑΕΔ Νότιου Τομέα, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης νότιου τομέα Ηλ.Νικολόπουλος καθώς και κλιμάκια υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων επισκέφτηκαν τον ΟΑΕΔ στην Καλλιθέα, τον ΟΑΕΔ στον Άλιμο, τον ΟΑΕΔ στο Μοσχάτο και τον ΟΑΕΔ στη Γλυφάδα.

Στον ΟΑΕΔ Ανατολικής Αττικής, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Γιώργος Βαρεμένος μαζί με υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους επισκέφτηκαν τον ΟΑΕΔ στο Μαρκόπουλο Μεσογείων.

Στον ΟΑΕΔ Δυτικής Αττικής, ο υποψήφιος αντιπερειάρχης Δυτικής Αττικής Γ. Βασιλείου μαζί με υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους επισκέφτηκαν τον ΟΑΕΔ στην Ελευσίνα.

Στον ΟΑΕΔ Βόρειου Τομέα, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης βόρειου τομέα Δημ.Τσουκαλάς μαζί με υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους επισκέφτηκαν τον ΟΑΕΔ στην Αγία Παρασκευής, τον ΟΑΕΔ στο Μαρούσι και τον ΟΑΕΔ στη Νέα Ιωνία.

Κεντρική παρέμβαση έγινε στον ΟΑΕΔ Κερατσινίου από τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Αλέξη Μητρόπουλο ο οποίος συνοδευόταν από την υποψήφια αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Λία Φράγκου, τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Νήσων Γιάννη Σχίζα και υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Αλέξης Μητρόπουλος, μεταξύ άλλων δήλωσε:

Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πατρίδας μας, γιατί πλήττει κυρίως τους νέους και τις γυναίκες. Μυριάδες νέων, κυρίως ειδικευμένων, Πτυχιούχων και μεταπτυχιακών, παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης, επαναφέροντάς μας στις μνήμες του ’60. Και όσοι απομένουν στην πατρίδα, αναγκάζονται να αποκρύπτουν τους τίτλους σπουδών τους από τα βιογραφικά τους, προκειμένου να επιτύχουν μια στοιχειώδη υποαπασχόληση ή ετεροαπασχόληση. Το Μνημόνιο, με τη μέθοδο της προσχεδιασμένης ύφεσης, θα οδηγήσει στην κατάργηση και άλλων πολλών θέσεων εργασίας. Επομένως, χρειάζεται επειγόντως απεμπλοκή από τις πολιτικές του. Μόνον τότε μπορούν να απελευθερωθούν πόροι για την ανάπτυξη. Πρωταγωνιστής, σε καιρούς κρίσης, όπως διδάσκει η κλασική αλλά και η διαλεκτική σχολή οικονομίας, είναι η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και η ενεργοποίηση του δημόσιου τομέα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, έτσι ώστε και η ιδιωτική οικονομία των μικρομεσαίων να ακολουθήσει τους ρυθμούς του. Με το υπερ-Σύνταγμα των δανειστών η ύφεση θα βαθαίνει και η ανεργία θα διογκώνεται.

25-10-2010

24.10.10

Συνέντευξη Αλέξη Μητρόπουλου στην εφημερίδα Η ΑΥΓΗ. Κυριακή 24/10.

Συνέντευξη στη Δάφνη Σφέτσα

* Δηλώσατε ότι αν εκλεγείτε δεν θα επιτρέψετε να γίνει η Περιφέρεια Αττικής ένας μηχανισμός δημοσιονομικής επιτήρησης και καταστροφής του Κοινωνικού Κράτους. Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε και ποια μέτρα δεν θα εφαρμόσετε;

Η πρώτη μας κίνηση θα είναι η συνεννόηση όλων των περιφερειών και των δήμων, προς απόκρουση των δημοσιονομικών ρυθμίσεων του Μνημονίου που αφορούν τον “Καλλικράτη”. Τα χρήματα που εξοικονομούνται από τη μείωση του πολιτικού προσωπικού πρέπει να μένουν στην Αυτοδιοίκηση και να μην διοχετεύονται στο χρέος. Ο δανεισμός της Αυτοδιοίκησης να είναι ελεύθερος, εφόσον εξυπηρετεί, με διαφάνεια, έργα υποδομής, κοινωνικές δομές και αναγκαίες ενισχύσεις των Νομικών Προσώπων και όχι βεβαίως καταναλωτικές δαπάνες και δημόσιες σχέσεις. Να μην περιοριστούν οι μεταβιβάσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και βεβαίως να μην εφαρμοστεί «ο προϋπολογισμός μηδενικού ελλείμματος», που «στραγγαλίζει» κάθε δημιουργική πρωτοβουλία.

Η Περιφέρεια και ο Δήμος δεν είναι ιδιωτικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, αλλά διαχειρίζονται κοινωνικά συστήματα και ανάγκες όλων των πολιτών. Και ασφαλώς, μέσα σε συνθήκες κρίσης, δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Θα αρνηθούμε τη διάλυση και την απόλυση προσωπικού των αναγκαίων για τη λειτουργία του Κοινωνικού Κράτους Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων, που αφορούν στην υγεία, την εκπαίδευση, τη σίτιση, τον αθλητισμό, την περίθαλψη, την ψυχαγωγία και την προστασία των ευπαθών ομάδων και μειονεκτούντων ατόμων, καθώς και της νεολαίας μας, που βρίσκεται σε δεινή θέση.

* Ο πρωθυπουργός προσέδωσε προχθές στις εκλογές του Νοεμβρίου χαρακτήρα ανοιχτής πολιτικής αναμέτρησης, λέγοντας ότι διακυβεύεται αν θα προχωρήσει το κυβερνητικό έργο, που -κατά τη γνώμη του- σώζει τη χώρα, ή αν θα επιστρέψει η χώρα στην παρακμή της φαυλότητας. Πού αποδίδετε αυτήν τη μεταστροφή της εκλογικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ;.

Από τη στιγμή που επέλεξε τη «θεραπεία-σοκ», όπως περιγράφεται στα εγχειρίδια του επιθετικού νεοφιλελευθερισμού, δεν έχει γυρισμό. Η αποκάλυψη της δημοσιονομικής πτυχής του “Καλλικράτη” και οι δημοσκοπήσεις οδήγησαν την Κυβέρνηση στους αρχικούς της ισχυρισμούς. Επομένως, θα προσπαθήσει, όπως και όλοι οι «μνημονιακοί», να αναστηλώσουν το κλονισμένο πλέον στις συνειδήσεις των Ελλήνων επιχείρημα, ότι οι εντολές της διεθνούς χρηματοοικονομικής βιομηχανίας είναι η σωτηρία της χώρας. Πρόσφατα (3-10-2010) ο Jeff Frieden, καθηγητής της διάσημης Σχολής Διακυβέρνησης του Χάρβαρντ, ανέφερε ότι «...τα συμφέροντά της είναι τόσο ισχυρά που το σύγχρονο πολιτικό σύστημα εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό για τη λειτουργία του από το χρηματοοικονομικό κεφάλαιο». Τα εγχειρίδια αυτά ενοχοποιούν συλλήβδην τον λαό τού «υποψήφιου θύματος-χώρας» ως «διεφθαρμένο πληθυσμό», που αποτελείται από τεμπέληδες, αντιπαραγωγικούς και σπάταλους πολίτες. Ταυτόχρονα «ενδύουν» με λευκά πέπλα αγνότητας το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους τοκογλύφους. Έτσι οι πολίτες ενοχοποιούνται, πτοούνται, παραιτούνται, ασχολούνται μόνο με την επιβίωση και διστάζουν να ακολουθήσουν αυτούς που αποκαλύπτουν την αλήθεια και προτείνουν άλλη λύση.

 * Ολοένα και περισσότεροι πολίτες, ιδιαίτερα νέοι και νέες, απογοητευμένοι γυρίζουν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα και διστάζουν ακόμη και να συμμετέχουν στις εκλογές. Τι μήνυμα τους στέλνετε;

Να διαβάσουν το Μνημόνιο. Να επικοινωνήσουν με τη νεολαία της Γαλλίας και των άλλων εξεγερμένων χωρών. Να διαβάσουν το πρόγραμμά μας, που τους βοηθά να σχηματίσουν τον πλήρη συλλογισμό, δηλαδή να αποδώσουν τα σημερινά τους εργασιακά-επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα στις πραγματικές τους αιτίες. Να ξεχωρίσουν τις Ενώσεις των ενεργών πολιτών και Κινήσεων από το αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα και να τους δώσουν δύναμη εκπροσώπησης, ώστε να ανατρέψουν την πορεία της κοινωνικής και οικονομικής παρακμής.

 * Σε αυτές τις εκλογές συμμετέχουν πολλά αντιμνημονιακά ψηφοδέλτια. Γιατί οι πολίτες της Αττικής να στηρίξουν τον δικό σας συνδυασμό;

Γιατί:

- σε όλη τη ζωή μας ως ενεργών πολιτών επιδείξαμε αυτονομία σκέψης, έκφρασης και πράξης, απορρίπτοντας τη συστημική μας πρόσδεση,

- προβλέψαμε την κρίση και προτείναμε, με τα βιβλία και τον δημόσιο λόγο μας, την κατάλληλη προετοιμασία της χώρας, μιλώντας όμως σε «ώτα μη ακουόντων»,

- αποκαλύψαμε τον ετερόνομο και καταστροφικό χαρακτήρα του Μνημονίου, που υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και την ανεξαρτησία της χώρας,

- όλα τα πρόσωπα του Συνδυασμού μας μάχονται συνειδητά κατά του Μνημονίου και θεωρούν ότι η κατάργησή του είναι όρος σωτηρίας της πατρίδας,

- έχουμε ένα πλήρες, ορθολογικό, λεπτομερές και ρεαλιστικό πρόγραμμα ήπιας ανάπτυξης για το Λεκανοπέδιο της Αττικής,

- είμαστε υπέρμαχοι του Κοινωνικού Κράτους.

Γιατί, εν τέλει, ο Συνδυασμός μας αποτελεί ένα ελπιδοφόρο πρότυπο αρμονικής συνεργασίας των γνήσιων σοσιαλιστικών δυνάμεων με τη Ριζοσπαστική και Οικολογική Αριστερά, που στο ορατό μέλλον μπορεί να δώσει λύση στο πολιτικό πρόβλημα της πατρίδας μας.

* Ο συνδυασμός του κ. Δημαρά, που εμφανίζεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, συσπειρώνει πρόσωπα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και της κεντροδεξιάς. Ο ίδιος άλλωστε προσφάτως έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί κανείς να πάρει διαζύγιο από το ΠΑΣΟΚ. Πώς σχολιάζετε την κάθοδο του κ. Δημαρά;

Εάν η δύναμη του ΠΑΣΟΚ, που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, είναι περί το 28%, είναι αναμενόμενο, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, να διαμοιραστεί μεταξύ των κ.κ. Σγουρού και Δημαρά. Εφόσον ο κ. Δημαράς ενισχύεται και με στελέχη της Κεντροδεξιάς, τότε παίρνει προβάδισμα.

Εμείς θέλουμε να αντλήσουμε ψήφους απ’ όλους τους πολίτες που πιστεύουν στη ριζοσπαστική, αντι-μνημονιακή και αντι-νεοφιλελεύθερη γραμμή μας, κυρίως δε από το ποσοστό που εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ.

Όλοι οι σοσιαλιστές των Ενώσεων και των Κοινωνικών Συλλογικοτήτων που συγκροτούν την παράταξή μας, έχουμε πάρει οριστικό διαζύγιο από το νεοφιλελεύθερο κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ, που έχει μεταβληθεί σε όχημα προέλασης του αντικοινωνικού και εκδικητικού νεοφιλελεύθερου προτάγματος και της νέας τάξης πραγμάτων. Αλλά, ως ιδρυτικά του μέλη, που αποτελούσαμε την αυτοδιαχειριστική του πτέρυγα της κοινωνικοποίησης και της συμμετοχής, εκφράζουμε την ψυχή και το πνεύμα όλων των καλόπιστων και διαψευσμένων μελών και οπαδών του, που δεν πιστεύουν στα μάτια τους με αυτά που βλέπουν!! Εμείς δεν δεχόμαστε στήριξη από παράγοντες της Κεντροδεξιάς που ψήφισαν το Μνημόνιο, γιατί έτσι θα στηρίζαμε το σύστημα. Αυτό θα αναιρούσε τη φύση και τον χαρακτήρα της Κίνησής μας. Πάντως, μπορεί οι πολίτες να βρίσκονται ακόμη υπό το κράτος της γενικής ενοχοποίησης και σύγχυσης, δεν θα αργήσει όμως ο καιρός που θα απαιτήσουν απ’ όλους ευκρινή λόγο και ιδεολογικές αποσαφηνίσεις.

O κ. Δημαράς πράγματι μου ζήτησε να τον στηρίξω για να τεθεί επικεφαλής κοινού συνδυασμού για την Περιφέρεια Αττικής. Οι φορείς όμως που επιθυμούσαν τη δική μου υποψηφιότητα από τον σοσιαλιστικό χώρο (Δημοκρατική Συνεννόηση, ΕΝΥΠΕΚΚ, Νέος Αγωνιστής, το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ του Λεκανοπεδίου), καθώς επίσης ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ, αρνήθηκαν τη στήριξή του. Δεν πείστηκαν για την απόλυτη αντίθεσή του στην καταστροφική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης (μισθοί, συλλογικές συμβάσεις, εργασιακή ανασφάλεια, αντιασφαλιστικοί νόμοι) και είπαν ότι δεν τους δίδει σαφές ιδεολογικό στίγμα κατά του Μνημονίου και του δημοσιονομικού “Καλλικράτη”. Πολύ δε περισσότερο διαφώνησαν για τη συνεργασία του με προσωπικότητες του συντηρητικού-νεοφιλελεύθερου χώρου. Του εύχομαι κουράγιο και καλό αγώνα!

* Είπατε πως η συνάντηση των δυνάμεων που προέρχονται από τη Ριζοσπαστική Αριστερά, την Οικολογία και τον σοσιαλιστικό χώρο, όπως αποτυπώνεται στο ψηφοδέλτιο της «Αττικής Συνεργασίας-Όχι στο Μνημόνιο», μπορεί να αποβεί ιστορική. Ποια προοπτική βλέπετε εσείς για μετά τις κάλπες του Νοέμβρη;
Αυτή που βλέπουν όλοι, και κυρίως το σύστημα, που την πολεμά με κάθε τρόπο. Ότι δηλαδή, εάν μας ψηφίσει ένα μεγάλο τμήμα τού Λαού της Αττικής, εκτιμώντας τον ριζοσπαστικό μας λόγο και υιοθετώντας την εναλλακτική πρόταση, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη γέννηση μιας ελπιδοφόρας πολιτικής δύναμης, που θα αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό. Η ιστορικότητα αυτής της συνεύρεσης μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων. Θέλουμε να δώσουμε στον Λαό νέα προοπτική και ελπίδα, να υπερβούμε το καταστροφικό Μνημόνιο, να υπερνικήσουμε την παραίτηση και τη συλλογική κατάθλιψη και να του πούμε ότι, πέρα από το αναξιόπιστο και χρεωκοπημένο πολιτικό σύστημα εξουσίας και τις θεραπαινίδες του, υπάρχουν και άλλες κοινωνικές δυνάμεις, που -χωρίς να παραπέμπουν την ευημερία των πολιτών και την ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους στο αόριστο μέλλον- έχουν ένα ρεαλιστικό, αποτελεσματικό και κοινωνικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Οι συμπολίτες μας πρέπει να πειστούν ότι έχουν μεγάλη δύναμη και μπορούν να επιβάλλουν τις θελήσεις τους σε κάθε επικυρίαρχο.

* Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητές σας για την προστασία του περιβάλλοντος στην Αττική;

Η με κάθε τρόπο δέσμευση της Πολιτείας, καθώς και όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων (ακόμη και με συνταγματική πρόβλεψη) πάνω σε ένα μόνιμο σχέδιο λελογισμένης, ήπιας, ισόρροπης και δίκαιης ανάπτυξης με αειφορία. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να τηρηθεί απαρεγκλίτως, ώστε, σε βάθος χρόνου αλλά με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμους ετήσιους δείκτες, να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του πολεοδομικού-οικιστικού, οικονομικού, φυσικού και ιστορικού-αρχαιολογικού περιβάλλοντος στο κακοποιημένο Λεκανοπέδιο. Επίσης:

- Η αυστηρή προστασία του φυσικού πλούτου (ορεινοί όγκοι, παραλιακό μέτωπο, αδόμητη-αγροτική γη).

- Η περιβαλλοντική συμμόρφωση βιομηχανικών δραστηριοτήτων, κατασκευών και υπηρεσιών.

- Η περιστολή των οδικών μετακινήσεων και η ανάπτυξη δημοσίων μεταφορών, ιδιαίτερα του σιδηρόδρομου και όλων των μέσων σταθερής τροχιάς.

- Η πολεοδομική ανασυγκρότηση με σαφείς κανόνες και όρους, σύμφωνα με τις αντίστοιχες χρήσεις γης.

- Η περιβαλλοντικά ορθή, οικονομική και χωρικά δίκαιη διαχείριση των απορριμμάτων με ενίσχυση της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, οικιακής κομποστοποίησης, ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, η ελαχιστοποίηση των υπολειμμάτων και η ολοκλήρωση του περιφερειακού σχεδίου εναλλακτικής διαχείρισής τους. Και βεβαίως η κατεπείγουσα κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στη Βόρεια και Ανατολική Αττική.

* Σε αυτές τις εκλογές το θέμα της μετανάστευσης και οι μετανάστες είναι ψηλά στην ατζέντα των διαφόρων υποψηφίων. Ορισμένοι μάλιστα υποψήφιοι επιλέγουν την ξενοφοβία ως προεκλογικό τους έμβλημα. Ποιες είναι οι θέσεις του Συνδυασμού σας;
Όλοι οι φορείς οφείλουν να λάβουν αποφάσεις στη βάση τού εξής τριπτύχου: α) αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, κυρίως των θαλασσίων, που είναι και όρια της Ε.Ε., με κοινοτικές δαπάνες, αφού όλοι σχεδόν χρησιμοποιούν τη χώρα ως πέρασμα για τις άλλες χώρες της Ε.Ε., β) γρήγορη και αντικειμενική πολιτική ασύλου, με την απονομή της ιδιότητας του «πρόσφυγα» σε όλους τους απόκληρους των επιδρομών τής «Συμμαχίας των προθύμων», «απογκετοποίηση» των κεντρικών συνοικιών της Αθήνας και άλλων πόλεων, πλήρης εφαρμογή του Ανθρωπιστικού Ελληνικού και Διεθνούς Δικαίου και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους το επιθυμούν, με αλλαγή των όρων του Δουβλίνου ΙΙ, και γ) εξάλειψη του δουλεμπορίου, των διακινητών, των μεσαζόντων και των παράνομων αποθηκών εμπορικών προϊόντων. Αλλά η πολιτική της Ε.Ε., οι Διεθνείς Συμβάσεις, οι διακρατικές Συμφωνίες, η αποτελεσματικότητα της FRONTEX και οι επιχειρήσεις του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας για τη φύλαξη των συνόρων μας, δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Ο περιφερειάρχης δεν μπορεί, ούτε πρέπει, να συγκροτήσει Περιφερειακό Στρατό ή Αστυνομία, όπως ορισμένοι -για ευνόητους λόγους- υπαινίσσονται…

* Ο “Καλλικράτης” μεταφέρει πολλές αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια. Έτσι σε σημαντικούς κοινωνικούς τομείς, όπως η Παιδεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η Περιφέρεια έχει λόγο. Ποιοι είναι οι άξονες της στρατηγικής σας για τις κοινωνικές υπηρεσίες που καλείται ο Περιφερειάρχης να ικανοποιήσει;
Η δημιουργία και ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για τη σχολική στέγη και τη βρεφονηπιακή μέριμνα, καθώς και ενός δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (με μεταφορά πόρων και υποδομών τους). Η αναβάθμιση των υπαρχόντων Δημοτικών Ιατρείων. Η εφαρμογή ολοκληρωμένων κοινωνικών πολιτικών και τοπικών παρεμβάσεων για την προστασία ευάλωτων ομάδων. Η στήριξη πρωτοβουλιών αλληλεγγύης, δίκαιου εμπορίου, συνεταιριστικών πρωτοβουλιών, καλλιτεχνικών και αθλητικών σχολείων και Συλλόγων. Η ενίσχυση του πνεύματος και της πρακτικής του εθελοντισμού και της μαζικής άθλησης. Η δημιουργία (όπου δεν υπάρχουν) Δημοτικών Βιβλιοθηκών, περιφερειακών θεάτρων, πολυχώρων, πινακοθηκών και πολιτιστικών κέντρων και δημοτικών κινηματογράφων.

Πρώτα απ’ όλα, όμως, θα ενισχύσουμε τις υπάρχουσες δημόσιες κοινωνικές δομές, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να δημιουργήσουν μιαν ασπίδα προστασίας της κοινωνίας, αρνούμενοι την ιδιωτικοποίηση των κοινωφελών επιχειρήσεων, των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, που επιβάλλει το Μνημόνιο.

Δευτέρα 25/10: Μέρα δράσης ενάντια στην ανεργία. Πρόγραμμα εκδηλώσεων σε ΟΑΕΔ της Αττικής

Δευτέρα 25/10: Πρόγραμμα δράσεων σε ΟΑΕΔ της Περιφέρειας Αττικής

ΟΑΕΔ Κερατσινίου. Κεντρική ομιλία Αλέξη Μητρόπουλου για την ανεργία (ώρα 10.00). Ο υποψήφιος περιφερειάρχης θα συνοδεύεται από την υποψήφια αντιπεριφερειάρχη Πειραιά  Λια Φράγκου και τον υποφήφιο αντιπεριφερειάρχη Νήσων Γιάννη Σχίζα, καθώς και από υποψήφιους περιφερειαακούς συμβούλους.

ΟΑΕΔ Κεντρικού Τομέα. Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα Ν. Βούτσης μαζί με υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους θα επισκεφτούν τα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Πειραιώς (ώρα 10.00).

ΟΑΕΔ Βόρειου Τομέα. Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης βόρειου τομέα Δημ. Τσουκαλάς μαζί με υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους θα επισκεφτού τον ΟΑΕΔ στην Αγία Παρασκευής (ώρα 9.00) τον ΟΑΕΔ στο Μαρούσι (ώρα 10.30) και τον ΟΑΕΔ στη Νέα Ιωνία (ώρα 12.00).

ΟΑΕΔ Δυτικού Τομέα. Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης δυτικού τομέα Ν. Μαριάς, ο Γραμματέας του ΣΥΝ και υποψήφιος περιφεριακός σύμβουλος Δημ. Βίτσας και υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι θα επισκεφτούν στις 10.00 τον ΟΑΕΔ στο Περιστέρι.  

ΟΑΕΔ Νότιου Τομέα. Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης νότιου τομέα Ηλ. Νικολόπουλος καθώς και κλιμάκια υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων θα επισκεφτούν τον ΟΑΕΔ στην Καλλιθέα (ώρα 9.00), τον ΟΑΕΔ στον Άλλιμο (ώρα 10.00), τον ΟΑΕΔ στο Μοσχάτο (ώρα 10.30) και τον ΟΑΕΔ στη Γλυφάδα (ώρα 11.00).  

ΟΑΕΔ Ανατολικής Αττικής. Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης ανατολικής Αττικής Γιώργος Βαρεμένος μαζί με υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους θα επισκεφτούν τον ΟΑΕΔ στο Μαρκόπουλο Μεσογείων (ώρα 10.00).

ΟΑΕΔ Δυτικής Αττικής. Ο υποψήφιος αντιπερειάρχης δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου μαζί με υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους θα επισκεφτούν τον ΟΑΕΔ στην Ελευσίνα (ώρα 9.00).

23.10.10

Περιοδεία αντιπροσωπείας του συνδυασμού στην Καισαριανή - Δηλώσεις του υποψήφιου περιφερειάρχη Αλέξη Μητρόπουλου

Αντιπροσωπεία του συνδυασμού, «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ», με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αλέξη Μητρόπουλο, συνάντησε το δήμαρχο Καισαριανής Σπύρο Τζόκα και στη συνέχεια περιόδευσε στην αγορά της πόλης. Στην περιοδεία συνόδευαν τον Αλέξη Μητρόπουλο νέοι υποψήφιοι του συνδυασμού, όπως ο γραμματέας της νεολαίας ΣΥΝ, Νάσος Ηλιόπουλος, η Αλίκη Κοσυφολόγου, ο Κώστας Κάβουρας, ο Καραντιλιόν Νίκος και Νίκος Παππάς.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αλέξης Μητρόπουλος, μεταξύ άλλων δήλωσε:

Επισκεφθήκαμε το Δημαρχείο της Καισαριανής. Ευχηθήκαμε στον φίλο και συναγωνιστή, Σπύρο Τζόκα, να κερδίσει τις εκλογές για το καλό του λαού της Καισαριανής, να λύσει τα άλυτα προβλήματα και, βεβαίως, να αγωνιστούμε όλοι μαζί κατά του μνημονίου και υπέρ μιας αυτοδιοίκησης των τοπικών κοινωνιών. Η κυβέρνηση του μνημονίου και ο «Καλλικράτης» συνθλίβουν τις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να δοθεί αέρας, στήριξη, πόροι. Διαφορετικά, οι τοπικές κοινωνίες, στο πλαίσιο του μνημονίου και του χρηματοπιστωτικού «Καλλικράτη», δεν έχουν μέλλον. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να συστρατευθούν, να πολεμήσουν το μνημόνιο και να δώσουν ανάσα στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως στους νέους, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας.

23/10/2010

22.10.10

Σάββατο 23/10: Περιοδεία του Αλέξη Μητρόπουλου στην Καισαριανή

Αναλυτικά το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

10:00 Δημαρχείο Καισαριανής: Συνάντηση με τον Δήμαρχο Καισαριανής Σπύρο Τζόκα

11:00 Περιοδεία στην Αγορά και σε στέκια νεολαίας της Καισαριανής με τους νέους υποψήφιους του συνδυασμού ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

PARTY Νέων υποψηφίων της "Αττικής Συνεργασίας- Όχι στο Μνημόνιο"

PARTY Νέων υποψηφίων της Περιφερειακής Κίνησης "Αττική Συνεργασία -Όχι στο Μνημόνιο", το Σάββατο 23/10, μετά τις 10μμ, στο κεντρικό εκλογικό μας κέντρο(Χαριλάου Τρικούπη 4, Αθήνα)

Δηλώσεις του Αλέξη Μητρόπουλου μετά την επίσκεψη του στα γραφεία των Ομοσπονδιών Αξιωματικών και Αστυνομικών Υπαλλήλων

Τα γραφεία των Ομοσπονδιών Αξιωματικών και Αστυνομικών Υπαλλήλων επισκέφτηκε σήμερα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αλέξης Μητρόπουλος, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που απασχολούν τους ένστολους.

Μετά το τέλος των συναντήσεων έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συναντηθήκαμε σήμερα με τους Προέδρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών (ΠΟΑΞΙΑ), τον κ.Φωτόπουλο και τον κ.Γεωργάτζη. Μιλήσαμε για τα ζητήματα των αστυνομικών, για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους έλληνες αστυνομικούς, που είναι οι πιο ταλαιπωρημένοι, οι λιγότερο αμειβόμενοι αστυνομικοί υπάλληλοι της Ευρώπης. Δήλωσα ότι θα μείνω αλληλέγγυος στα προβλήματά τους, όπως χρόνια  τώρα στάθηκα στο πλευρό τους. Ζήτησα τη συμπαράστασή τους σε έναν αγώνα δύσκολο για να αποτρέψουμε τις κοινωνικές επιπτώσεις του μνημονίου και σε βάρος των περήφανων και αξιότιμων αστυνομικών, απλών και αξιωματικών, της ελληνικής Αστυνομίας και θα συνεχίσουμε έναν καλό αγώνα που είχαμε εγκαινιάσει πριν 20 χρόνια.

Εκπρόσωποι ΠΟΑΣΥ-ΠΟΑΞΙΑ: Από πλευράς μας, αφού ευχαριστήσαμε τον κ. Μητρόπουλο για το διαχρονικό ενδιαφέρον του για τα προβλήματα του Κλάδου μας, τονίσαμε ότι στο πρόσωπό του οι Έλληνες Αστυνομικοί βλέπουν έναν καλό φίλο - μόνιμο συμπαραστάτη στις νομικές διεκδικήσεις και στους συνδικαλιστικούς μας αγώνες, του ευχηθήκαμε ολόψυχα Καλή Επιτυχία στον όμορφο και δύσκολο αγώνα του. Οι Έλληνες Αστυνομικοί προσβλέπουν στη δικαίωση των επιλογών του, δεδομένου ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο ο ρόλος του περιφερειάρχη είναι καθοριστικός για όλους μας.

 22/10/2010

Δηλώσεις του Αλέξη Μητρόπουλου μετά την επίσκεψη του στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ και στο Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ

Αντιπροσωπεία του συνδυασμού ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αλέξη Μητρόπουλο, επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ και το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ και συνομίλησε με τους εργαζομένους.
Μεταξύ άλλων δήλωσε:

ΙΚΑ: Η κυβέρνηση του μνημονίου καταστρέφει το κοινωνικό κράτος και αποσυνθέτει τις κοινωνικές υπηρεσίες, υποβαθμίζει τα κοινωνικά προγράμματα. Χρειάζεται άμεση στήριξη και απεμπλοκή από τις καταστροφικές συνέπειες του μνημονίου. Να στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία με πόρους και με εξειδικευμένο προσωπικό για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος.

ΝΙΜΙΤΣ: Επίκειται τσουνάμι για το κοινωνικό κράτος. Πρέπει να αντισταθούμε. Θα αγωνιστούμε για δημόσια υγεία, για στήριξη των εργαζομένων, για εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, για καμία έλλειψη.
Οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη κατεδαφίζουν το κοινωνικό κράτος και την  δημόσια υγεία και παιδεία. Όλες οι κοινωνίες βράζουν. Ιδιαίτερα στη Γαλλία, εργαζόμενοι και νεολαία δείχνουν τον περήφανο δρόμο της αντίστασης απέναντι στην κοινή επίθεση που δέχονται όλοι οι λαοί της Ευρώπης.
 Θεωρούμε ότι οι λαοί θα πάρουν αμπάριζα και θα στείλουν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας τις συντηρητικές νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις που έχουν βάλει τους λαούς στον τοίχο.

22/10/2010

21.10.10

Δήλωση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη νότιου τομέα Ηλία Νικολόπουλου για τη δίκη του Δημάρχου Ελληνικού, Χρ. Κορτζίδη

Αντιπροσωπεία του περιφερειακού ψηφοδελτίου "Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο", αποτελούμενη από τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη νότιου τομέα Ηλία Νικολόπουλο και τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο, γραμματέα της ΝΕ Νότιας Αθήνας του ΣΥΝ, Αλέξανδρο Μπίστη, παρευρέθηκε σήμερα στη δίκη του Δημάρχου του Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη και επτά δημοτικών συμβούλων, που δικάζονται για την απελευθέρωση του παραλιακού μετώπου από τα κάγκελα των νυχτερινών κέντρων. Η αντιπροσωπεία εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του συνδυασμού στον αγώνα του Δημάρχου και των κατοίκων της περιοχής για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.


Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Νικολόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη θα έπρεπε να είναι οι νονοί της νύχτας που λυμαίνονται το παραλιακό μέτωπο και όχι οι ενεργοί πολίτες που αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση και την υπερεκμετάλλευση των δημόσιων χώρων από επιχειρηματικά συμφέροντα. Συμπαραστεκόμαστε στον Χρήστο Κορτζίδη και τους επτά δημοτικούς συμβούλους που διώκονται για το άνοιγμα της παραλίας, μια μαζική πράξη ουσιαστικής αντίστασης που συγκέντρωσε την υποστήριξη εκατοντάδων πολιτών της περιοχής. Οι διώξεις και η μαφία της νύχτας δεν μας τρομάζουν, ωστόσο δεν μπορούμε παρά να υπογραμμίσουμε την πλήρη απουσία της πολιτείας από το συγκεκριμένο μέτωπο, παρ’ ότι ο σημερινός πρωθυπουργός, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, είχε κρίνει σκόπιμο να κάνει ένα επικοινωνιακό πέρασμα την ημέρα της κινητοποίησης. Σήμερα σιωπά αιδημόνως, η σιωπή όμως είναι συνενοχή. Οι αγώνες των κατοίκων θα δικαιωθούν τόσο ενώπιον της Δικαιοσύνης όσο -και κυρίως- μέσα στην κοινωνία.»

Aθήνα, 21/10/2010

Δήλωση του Αλέξη Μητρόπουλου μετά την επίσκεψή του στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων

Η κυβέρνηση, κατά τις επιταγές του Μνημονίου, στοχεύει στη συνολική υποβάθμιση και απαξίωση κάθε δημόσιου φορέα και υπηρεσίας. Η διαχείριση των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου της Αττικής, όχι μόνο πρέπει να παραμείνει δημόσια, με διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους χώρους διαχείρισης απορριμμάτων (που δουλεύουν υπό δύσκολες συνθήκες εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας), αλλά να γίνει ολοκληρωμένη, με την περαιτέρω ενίσχυση του κοινωφελούς της χαρακτήρα και την ανάπτυξη των βέλτιστων σύγχρονων μεθόδων. Μόνο έτσι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα είναι πρότυπο για όλες τις εργασιακές σχέσεις.

Απορρίπτουμε την καύση των απορριμμάτων, που είναι βλαπτική για το περιβάλλον, δεν προάγει την εγχώρια τεχνογνωσία και δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει να στραφούμε σε τρόπους περιβαλλοντικά ορθής, οικονομικής και χωρικά δίκαιης διαχείρισης των απορριμμάτων με ενίσχυση της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, οικιακής κομποστοποίησης, ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, με ελαχιστοποίηση των υπολειμμάτων και με την ολοκλήρωση περιφερειακού σχεδίου εναλλακτικής διαχείρισής τους.

Άλλη λύση για το Λεκανοπέδιο της Αττικής δεν υπάρχει. Οι παρωχημένες λύσεις «πρέπει να πάνε και αυτές στα σκουπίδια».

21-10-2010

Πρόγραμμα περιοδειών και επισκέψεων για την Παρασκευή 22/10/2010

Παρασκευή 22/10: Επίσκεψη του Αλ. Μητρόπουλου στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ
Ο Αλέξης Μητρόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» την Παρασκευή 22/10 και ώρα 9:00 θα επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ (Αγ.Κωνσταντίνοτ 8, Ομόνοια) και θα συναντήσει τους εργαζομένους.

Παρασκευή 22/10: Συνάντηση με τα Δ.Σ. των ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Λ. Μεσογείων) στις 10:30.

Παρασκευή 22/10: Επίσκεψη του Αλ. Μητρόπουλου στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ
Ο Αλέξης Μητρόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» την Παρασκευή 22/10 και ώρα 11:00 θα επισκεφθεί το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ και θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους.

Πρόγραμμα περιοδειών περιφερειακού Ψηφοδελτίου Πειραιά για 22 & 23 /10/2010

Παρασκευή 22/10: Περιοδεία με την υποψήφια Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Λία Φράγκου, στις Δημόσιες Υπηρεσίες της Νίκαιας. Ραντεβού στο Δημαρχείο Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10), στις 09:00.

Σάββατο 23/10: Περιοδεία με την υποψήφια Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Λία Φράγκου, στην αγορά του Κορυδαλλού. Ραντεβού στην Πλατεία Ελευθερίας, στο εκλογικό «περίπτερο» της Δημοτικής Κίνησης «Πάμε Αλλιώς», στις 10:30.

19.10.10

Αντιπροσωπεία του συνδυασμού σε συνέντευξη Τύπου για τη διάσωση του Σαρωνικού και του Υμηττού

Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν τη Δευτέρα, 18/10, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών η Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση της παράλιας Σαρωνικού και η Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού, με θέμα: «Παραλιακή ζώνη Σαρωνικού - Μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού - Υμηττός: Αντιστεκόμαστε στην επίθεση των συμφερόντων - Διεκδικούμε ανθρώπινο περιβάλλον» παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του περιφερειακού συνδυασμού «Αττική Συνεργασία - Όχι στο μνημόνιο», αποτελούμενη από τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη νότιου τομέα Ηλία Νικολόπουλο και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους Χαρά Καφαντάρη (βόρειος τομέας), Φωτεινή Κούβελα (νότιος τομέας) και Αλέξανδρο Μπίστη (νότιος τομέας). 

Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Νικολόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
«Η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου  στο Ελληνικό αποτελεί ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του λεκανοπεδίου της Αθήνας και για την αναπλήρωση της μεγάλης έλλειψης μητροπολιτικού πράσινου σε αυτό. Είναι γνωστό ότι με την υπερδόμηση της πόλης τέτοιοι χώροι είναι πολύτιμοι για το σύνολο της πρωτεύουσας.
Επίσης με δεδομένο τον πλήρη αποκλεισμό του μεγαλύτερου τμήματος της Αθηναϊκής και Πειραϊκής ακτής του Σαρωνικού σε μήκος 20 χλμ από το Πέραμα μέχρι τον Αγ. Κοσμά, η απόδοση σε ελεύθερη ανοικτή δημόσια χρήση του θαλασσίου μετώπου του Ελληνικού καθίσταται αναγκαία.
Είναι προφανές ότι τα νέα σχέδια που προωθούνται στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού όσο και οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που σχεδιάζονται στον Υμηττό δεν προωθούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά τα  επιχειρηματικά συμφέροντα κάποιων κερδοσκόπων και κάποιων μεσαζόντων. Είναι δεδομένο ότι δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως το υπάρχον οδικό δίκτυο για την εξυπηρέτηση των πολιτών της ανατολικής Αθήνας στις διατοπικές του μετακινήσεις, κάτι που πρέπει άμεσα να γίνει. Πραγματική ανάγκη δεν είναι οι νέοι αυτοκινητόδρομοι, αλλά η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς και κυρίως  σταθερής τροχιάς.
Είναι προφανές ότι δεν χρειαζόμαστε άλλες μαρίνες για θαλαμηγούς στην παραλιακή ζώνη του Σαρωνικού, άλλα ξενοδοχεία και Καζίνα. Χρειαζόμαστε ελεύθερες παραλίες ανοιχτές και προσιτές στον καθένα, χρειαζόμαστε εκτεταμένους χώρους πράσινου, χρειαζόμαστε ένα μητροπολιτικό πάρκο ελεύθερο και ανοιχτό σε όλους στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.
Είναι προφανές ότι στον Υμηττό δεν χρειαζόμαστε άλλα εκπαιδευτικά συγκροτήματα και ιδιωτικά κολλέγια, όπως προωθεί το υπό τροποποίηση Προεδρικό Διάταγμα του 1978. Δεν χρειαζόμαστε άλλα ιδιωτικά νοσοκομεία και «κοινωφελείς» αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις. Όσα απ’ όλα αυτά είναι πραγματικά αναγκαία, πρέπει να γίνουν μέσα στον υφιστάμενο οικιστικό ιστό. Ολόκληρος  ο Υμηττός  να χαρακτηριστεί ως περιοχή απόλυτης προστασίας, χωρίς νέους αυτοκινητόδρομους και άλλες εγκαταστάσεις υποδομών.
Ο Υμηττός, η παραλιακή ζώνη, ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού είναι δημόσια αγαθά, ανήκουν σε όλους μας και όχι σε μια  κυβέρνηση που εκλέχτηκε προβάλλοντας ένα τελείως διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που υλοποιεί. Είναι δημόσιες κτήσεις, δεν είναι εμπορεύματα προς αγοραπωλησία. Δεν ιδιωτικοποιούνται, δεν τεμαχίζονται, δεν παραχωρούνται σε κανέναν».

Δήλωση Αλ. Μητρόπουλου, υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής σχετικά με την ομιλία του Πρωθυπουργού για την ανεργία

Μέσα στο ζοφερό κλίμα που δημιουργεί η εντολή του κ. Όλι Ρεν για τη λήψη νέων μέτρων (μεταξύ των οποίων είναι η περαιτέρω μείωση των μισθών στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, αλλά και οι απολύσεις πολλών υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα), η Κυβέρνηση εξαγγέλλει εκθέσεις ιδεών για την αντιμετώπιση του νέου κύματος ανεργίας. Μέσα στη νεοφιλελεύθερη «έκλαμψή» της, δεν αντιλαμβάνεται ότι η προϊούσα κατάρρευση τού πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγικού ιστού της χώρας και η συρρίκνωση του τομέα των υπηρεσιών, όπου καταργούνται πολλές θέσεις εργασίας, απαιτεί την ενεργοποίηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και όχι τη διάλυσή του, όπως το Μνημόνιο επιφυλάσσει. Αυτό είναι το βασικό δίδαγμα της κλασικής Πολιτικής Οικονομίας.

Οι ιδιωτικοποιήσεις των Κοινωφελών Επιχειρήσεων, που ακολουθούν, θα διογκώσουν ακόμη περισσότερο τη μάστιγα της ανεργίας, και μαζί με τις απολύσεις των χιλιάδων υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων της Αυτοδιοίκησης που καταργούνται, θα λάβει τη μορφή πλημμυρίδας.
Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι οι «μνημονιακοί» ότι η πολιτική που μας υπαγορεύεται μέσω των λεγόμενων «διαρθρωτικών αλλαγών» για πολλά χρόνια, θα καταστρέψει το Κοινωνικό Κράτος και τις Εργασιακές Σχέσεις και θα προξενήσει μεγάλο και αγεφύρωτο κοινωνικό ρήγμα.

Συμμετοχή του Αλέξη Μητρόπουλου στη συγκέντρωση στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων την Τετάρτη 20/10

Ο Αλέξης Μητρόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» την Τετάρτη 20/10 και ώρα 10:30 π.μ. θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις του Δήμου Καλυβίων, των Κοινοτήτων Παλαιάς Φώκαιας και Σαρωνίδας καθώς και φορέων, συλλόγων και κατοίκων της περιοχής, με αίτημα την στελέχωση του Κέντρου Υγείας με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και τη λειτουργία του σε 24ωρη βάση, έξω από το Κέντρο Υγείας (Λεωφόρος Καλυβίων).

Η νέα ιστοσελίδα του συνδυασμού μας www.attikisynergasia.gr

Από χθες λειτουργεί με πολλά νέα στοιχεία η ιστοσελίδα του συνδυασμού μας.

http://www.attikisynergasia.gr/

Από εκεί κάθε μέρα μπορείτε να ενημερώνεστε για τις παρεμβάσεις του συνδυασμού, τις θέσεις και το πρόγραμμά μας, τις δράσεις μας (με βίντεο και φωτογραφίες) και τον προγραμματισμό μας για τις επόμενες μέρες καθώς και να βρίσκετε χρήσιμες πληροφορίες για εμάς και τους υποψηφιους του συνδυασμού μας.

18.10.10

Ομιλία Αλέξη Μητρόπουλου, υποψηφιου περιφερειάρχη Αττικής στην παρουσίαση του συνδυασμού

«Οι 4 άξονες για τη νίκη στην Περιφέρεια Αττικής»

1.      Η ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
Η επιβολή του Μνημονίου αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό οροθέσιο για την κοινωνική και πολιτική ιστορία της πατρίδας μας. Ενώ τα προτάγματα της νεοφιλελεύθερης αίρεσης κατέρρεαν το ένα μετά το άλλο, ακόμη και εκεί όπου γεννήθηκαν˙ ενώ όλοι οι αναλυτές, διανοούμενοι και οικονομολόγοι αναγνώρισαν ως αιτίες τής χρηματοπιστωτικής κρίσης την υπερεπέκταση της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας, την αυτονόμησή της από την πραγματική οικονομία, τις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις των Κοινωφελών Επιχειρήσεων και του δημοσίου πλούτου, την ελευθερία των Αγορών, την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, τη συγκέντρωση του κεφαλαίου σε λίγους υπερεθνικούς ομίλους και την κρίση κέρδους, εν τούτοις στην ΕΕ και την Ελλάδα θεωρούμε ως υπαίτιο το Κοινωνικό Κράτος.

Έτσι, η Κυβέρνηση του ύστερου ΠΑΣΟΚ, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και τις συλλογικές εγχαράξεις των μελών και των φίλων του, προτίμησε (απ’ όλες τις άλλες υπαρκτές και ρεαλιστικές λύσεις αντιμετώπισης της κρίσης) την πρόσδεσή της στον αναξιόπιστο μεν αλλά εκδικητικό νεοφιλελεύθερο μονεταρισμό. Σιγά-σιγά αποκαλύπτεται η μεθόδευση που ακολούθησε.

Την περιγράφει στο σπουδαίο νέο βιβλίο της η διάσημη συγγραφέας και δημοσιογράφος Ναόμι Κλάιν «Το δόγμα του σοκ». Το βιβλίο αυτό είναι μια εξήγηση της δύναμης και πώς αυτή λειτουργεί στον κόσμο. Πώς δηλαδή μια εξαιρετικά αντιδημοφιλής και ιδιοτελής θεωρία (ο νεοφιλελευθερισμός) θριάμβευσε σε όλο τον πλανήτη. Πρώτα καλλιεργείται η άποψη του «νοσηρού πληθυσμού» και της παθολογίας της ψυχολογίας στο έθνος, όπως συνέβη με την Αργεντινή. Η χώρα ανακηρύσσεται διεφθαρμένη και ο λαός της ως «ένοχος του εγκλήματος» αδρανοποιείται, προκειμένου να προωθηθούν πολύ επωφελείς και επικίνδυνες μεταρρυθμίσεις. Οι άνθρωποι χάνουν την πίστη τους και την πεποίθηση ότι μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική πορεία των πραγμάτων. Αυτή η μέθοδος επιλέχθηκε για την Ελλάδα και οι άνθρωποι, όπως λέει η συγγραφέας «…μέσα στη θολούρα περί δήθεν σωτηρίας της πατρίδας, δεν διακρίνουν εύκολα ότι γίνονται μάρτυρες μιας τεράστιας, οφθαλμοφανούς και χωρίς κανένα προκάλυμμα ληστείας, να παίρνεις δηλαδή από τους εργαζόμενους, προκειμένου να προσφέρεις πόρους στους πολύ πλούσιους που δημιούργησαν την κρίση και όλοι να το γνωρίζουν αυτό.». Με τη μέθοδο αυτή μπήκαμε στην εποχή του Μνημονίου. Και αν δεν αντιδράσουμε, θα ζήσουμε πολλά χρόνια σε συνθήκες κοινωνικού ολοκαυτώματος.

Το Μνημόνιο δεν έγινε, όπως πλέον ομολογείται από τους εκπροσώπους της «τριαρχίας» και άλλους υπευθύνους, λόγω του μεγέθους του δημοσίου χρέους, το οποίο άλλωστε έχουν και πολλά άλλα ευρωπαϊκά -και όχι μόνον- κράτη. Το Μνημόνιο ήρθε για να επιβάλλει το οικονομικό και κοινωνικό πρότυπο που οι Αγορές επιτάσσουν.

Ό,τι είναι δημόσιο, ό,τι έχει ως πρώτο συνθετικό του τη λέξη αυτή, όπως «δημόσιοι υπάλληλοι», «δημόσιος τομέας», «δημόσιο εργασιακό και ασφαλιστικό σύστημα», «δημόσια υγεία», «δημόσια εκπαίδευση», «δημόσιο συμφέρον», βρίσκεται στο στόχαστρο του κερδοσκοπικού κεφαλαίου.

Το εργασιακό σύστημα του δημόσιου τομέα, με μια περίεργη αντίληψη κοινωνικής δικαιοσύνης προς
τα κάτω, πρέπει να προσαρμοστεί στη ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα.

Το συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει, προϊόντος του χρόνου, να καταργηθεί, ώστε ένα νέο επενδυτικό πεδίο να διανοιγεί για τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Τα δημόσια αγαθά δεν πρέπει να προσφέρονται προς όλους τους πολίτες μέσω των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, αλλά μόνον σε όσους μπορούν να τα αποκτήσουν στην αγοραία τιμή που οι νέοι ιδιοκτήτες (οι ιδιωτικές δηλαδή επιχειρήσεις) καθορίζουν.

Η δομική ανεργία του συστήματος θα αυξάνει διαρκώς και ο άνεργος, ιδιαίτερα ο νέος άνθρωπος, πρέπει να θεωρείται οιονεί γενετικά στιγματισμένος, που δεν μπορεί να βρει μία ικανοποιητική εργασία.

Και ο εργαζόμενος-χταπόδι θα τρέχει από ειδικότητα σε ειδικότητα, από τόπο σε τόπο, από εργοδότη σε εργοδότη, από ευέλικτη εργασιακή σχέση σε μερική ή προσωρινή απασχόληση, ώστε να μην του απομένει ούτε ικανοποιητικός μισθός, ούτε χρόνος για οικογενειακή αποκατάσταση, πολύ δε περισσότερο για συνδικαλιστική και πολιτική δράση.

Η πολιτική γίνεται θεραπαινίδα της οικονομικής λειτουργίας.

Δεν είναι ώρα και ημέρα να εκθέσουμε τις προβλέψεις του μεταβλητού Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων. Η χώρα εισήλθε σε μια νέα αποικιοκρατική περίοδο, από την οποία αν δεν απαλλαγεί σύντομα,  θα τεθεί στο μέλλον ίσως και πρόβλημα ύπαρξης του ιστορικού λαού μας. Επομένως το Μνημόνιο και η επικυριαρχία είναι μείζονες καταστάσεις που οδηγούν σε νέες συνειδητοποιήσεις.

2.      ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΧΙ ΣΤΗ «ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΟΚ»

Εξάλλου, το Κοινωνικό Κράτος (όπως πολλές φορές έχουμε περιγράψει στα βιβλία και τις διαλέξεις μας) είναι το ωραιότερο δημιούργημα της Πολιτικής Κοινωνίας. Είναι αποτέλεσμα πολλών αγώνων των εργαζομένων για την εξισορρόπηση των ιδιωτικών συμφερόντων μέσα σε ένα καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής. Δημιουργήθηκε για να συντηρείται και να αναπαράγεται η εργατική δύναμη. Είναι ένα σύνολο θεσμών και υποσυστημάτων, που (τουλάχιστον κατά την περίοδο της μακράς «Σοσιαλδημοκρατικής Συναίνεσης» στις χώρες της Ευρώπης) άμβλυνε την ταξική πάλη και επέτρεψε στις μάζες του εργαζόμενου λαού να απολαμβάνουν ένα τμήμα του εθνικού πλούτου και των δημοσίων αγαθών, ώστε να μετέχουν στο πολιτικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι. Και από αυτή την αφετηρία να ξεκινά με μεγαλύτερη συνειδητοποίηση για την κατάκτηση και άλλων κοινωνικών και εργασιακών στόχων. Χωρίς το Κοινωνικό Κράτος, η Κοινωνία ρηγματώνεται. Χωρίς την εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής για όλους, ο λαός χάνει τη συνοχή του και ακολουθεί το μοναχικό δρόμο της ατομικής επιβίωσης. Το Μνημόνιο διαλύει το Κοινωνικό Κράτος.

Η Κυβέρνηση ακολουθεί πιστά την εντολή που η «τριαρχία», προτού καν συγκροτηθεί, έδωσε, όπως περιέγραψε στο αποκαλυπτικό του άρθρο «Με ποια Ευρώπη θα τσακίσουμε τις χρηματαγορές;» ο Τζέημς Γκαλμπρέιθ στις 27 Ιουνίου. Εκεί αναφέρει επί λέξει: «Στις αρχές Ιανουαρίου η ελληνική κυβέρνηση συγκάλεσε επειγόντως μια επιτροπή ειδημόνων για οικονομικά ζητήματα. Σ’ αυτούς συγκαταλεγόταν ένας αξιωματούχος του ΔΝΤ, ο οποίος εξήγησε με απότομο τρόπο στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οφείλει να ξηλώσει το Κοινωνικό Κράτος…». Ο ίδιος Σύμβουλος του πρωθυπουργού, απηυδισμένος από την αντίστροφη πορεία που επέλεξε η ελληνική Κυβέρνηση, συνιστά κινητοποίηση και αντίσταση με κάθε νόμιμο μέσο («Κ.Ε.»-ένθετο Le Monde Diplomatique, της 27-6-2010, με τίτλο «Με ποια Ευρώπη θα τσακίσουμε τις χρηματαγορές;»), γράφοντας «…η Ευρώπη θα βυθίζεται στην ύφεση, εκτός και αν αλλάξει τακτική, εκτός και αν οι κοινωνικές δυνάμεις που δημιούργησαν το κράτος πρόνοιας ξεσηκωθούν να το υπερασπιστούν…».

Οι προβλέψεις για το εργασιακό σύστημα είναι ζοφερές. Πιο ζοφερές είναι οι προβλέψεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα, για το οποίο το Μνημόνιο και ο σχετικός ασφαλιστικός νόμος προβλέπουν αύξηση δαπανών για συντάξεις μέχρι 2,5% μόνο του ΑΕΠ μέχρι το 2060, όταν δηλαδή θα διαθέτουμε τουλάχιστον διπλάσιους των σημερινών συνταξιούχων. Όσοι αφελείς πιστεύουν ότι με τη λήξη της τριετίας θα επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, αξίζει να μελετήσουν τις σχετικές προβλέψεις, για να αντιληφθούν ότι, όχι μόνον αυτοί χρόνο με το χρόνο θα μεταβάλλονται σε πτωχούς συνταξιούχους, αλλά και ότι οι σημερινοί 15χρονοι, που το 2060 θα είναι 65 χρόνων, θα έχουν ως σύνταξη ένα μηδαμινό αντίδωρο.

3.      ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ήταν επόμενο, ως εκ τούτου, όλες οι εγρήγορες και τίμιες συνειδήσεις του σοσιαλιστικού χώρου να αντιδράσουν σ’ αυτή την ολιστική πλέον μεταμόρφωση του ΠΑΣΟΚ σε καθαρώς νεοφιλελεύθερο κόμμα.

Πολλές φορές στο παρελθόν κάναμε σκληρή κριτική και διαχωρίσαμε τη θέση μας από τα κυβερνητικά προγράμματα. Γι’ αυτό άλλωστε δεν μετείχαμε ποτέ στην κυβερνητική λειτουργία, ούτε λάβαμε καν μια θέση στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Πολλά περιγράφουμε στο βιβλίο μας «Η κρίση της πολιτικής στην Ελλάδα (1985-1989)» (Εκδ. Αφοι Τολίδη, 1989), όπως επίσης και στο «Το Τέλος του Κοινωνικού Κράτους; Αριστερά και Συνδικάτα μπροστά στην Απορρύθμιση» (Εκδ. Οργαν. Λιβάνη, 2008), όπου αναλύοντας την εκσυγχρονιστική περίοδο της πιστωτικής υπερεπέκτασης, της άκριτης αποδοχής των κανόνων της ΟΝΕ, τις αλόγιστες ιδιωτικοποιήσεις πολλών δημοσίων επιχειρήσεων και κοινοχρήστων αγαθών και τους υπερφίαλους και δαπανηρούς Ολυμπιακούς Αγώνες του doping και της εμπορευματοποίησης, διαπιστώνουμε ότι εκεί τέθηκαν οι βάσεις της οριστικής μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ.

Επομένως, κυρίες και κύριοι, η συνάντησή μας με τις δυνάμεις της διαλεκτικής ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς και της Οικολογίας έλαβε τη διάσταση ενός αναμενόμενου και απόλυτα προβλεπτού φυσικού φαινομένου. Η δουλεία του Μνημονίου, όπως προείπαμε, δημιουργεί νέες ενοποιητικές γραμμές που υπερβαίνουν τις παλιές διαιρέσεις και αντιμαχίες. Αυτό έπρεπε να το αντιληφθούν όλοι οι παράγοντες και τα σχήματα της ευρύτερης Αριστεράς, ώστε να μην παραμένουν δέσμιοι μιας αδικαίωτης και παρωχημένης «δομοκρατίας». Η Κοινωνία και οι ανάγκες της υπαγορεύουν τη δράση στο πολιτικό εποικοδόμημα και όχι το αντίθετο. Όλοι, εν τέλει, πρέπει να υποτασσόμαστε στις ανάγκες των καιρών, προσπαθώντας να βρούμε τα νέα σημαντικά σημεία που μας ενώνουν και το Μνημόνιο μας έδειξε πολύ ξεκάθαρα ποια είναι αυτά. Η σύμπραξη αυτή ενόψει των Περιφερειακών Εκλογών στην Αττική, όπου διαμένει και εργάζεται ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, μπορεί, αν κινητοποιηθούμε όλοι, να αποβεί ιστορική.

Ο ξεκάθαρος προγραμματικός μας λόγος, η τεκμηριωμένη αποδόμηση του Μνημονίου, οι απόψεις μας για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την αυτονομία των τοπικών κοινωνιών, αποτελούν ένα σύνολο θέσεων και ιδεών που μπορεί να προσφέρει ελπίδα στους κατοίκους της Αττικής και κατ’ επέκταση όλης της Ελλάδας. Ο εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης του δημοσιονομικού και οικονομικού προβλήματος που τα στελέχη του συνδυασμού μας προτείνουν, δεν παραπέμπει στο αόριστο μέλλον, αλλά στο επιτακτικό παρόν. Αυτό μας διακρίνει εν σχέσει με τους άλλους «αντιμνημονιακούς», ή έστω ολίγον «μνημονιακούς», Συνδυασμούς. Ο πολιτικός λόγος που αναπτύσσουμε, πιστεύουμε ότι θα συνειδητοποιήσει τους πολίτες και θα τους οδηγήσει σε νέες οργανωτικές και ιδεολογικές επιλογές.

Το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου το πολιτικό σκηνικό θα έχει αλλάξει. Ο λαός θα πάρει το παρόν και το μέλλον της χώρας στα χέρια του.

Θα απορρίψει την κατηγορία ότι είναι διεφθαρμένος λαός, όπως το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα προσπαθεί να του περάσει.

Θα καταλογίσει στην τρόικα και τη νεοφιλελεύθερη τεχνοδομή της ΕΕ ότι τα ελλείμματα της χώρας μας, τα ελλείμματα του Νότου είναι τα πλεονάσματα του Βορρά μέσα από την άνιση και ασύμμετρη λειτουργία των κανόνων της ΟΝΕ.

Θα εξαναγκάσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταγγείλουν τη νέα αποικιοκρατία του Μνημονίου και να αναζητήσουν έναν αυτόνομο και περήφανο δρόμο, όπως έκαναν και άλλοι λαοί, πολύ μικρότεροι του ελληνικού λαού.

Θα σταματήσει το δρόμο της κοινωνικής καταστροφής και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου.

4.      ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

Δεν θα αναφερθώ στο λεπτομερές και μεγαλόπνοο πρόγραμμά μας για την Αττική. Θα έχετε την ευκαιρία να το διαβάσετε από τα φυλλάδια που κυκλοφορούν και τα οποία πρέπει να φτάσουν σε κάθε πολίτη, ώστε να γίνει μέτοχος των ιδεών μας. Πρέπει, όμως (απαντώντας στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς) να διαβεβαιώσουμε όλους ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Περιφέρεια Αττικής ένας μηχανισμός δημοσιονομικής επιτήρησης και καταστροφής του Κοινωνικού Κράτους.
Το Μνημόνιο, αρχικό και επικαιροποιημένο, φορτώνει πολλά βάρη στον Καλλικράτη. Του επιβάλλει να εξοικονομεί 500 εκατ. ευρώ για την τριετία 2011-2013 για τους δανειστές μας. Περιορίζει μέχρις ασφυξίας τον δανεισμό της Αυτοδιοίκησης καθώς και τις μεταβιβάσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Τελικά τον πνίγει με τους προϋπολογισμούς του μηδενικού ελλείμματος, ωσάν η Αυτοδιοίκηση να είναι μια ιδιωτική εταιρία που δεν έχει να κάνει με ανθρώπους και κοινωνικά συστήματα, αλλά μόνο με αναλύσεις κόστους και οφέλους.

Επιπροσθέτως, με την ιδιωτικοποίηση όλων των δημοσίων υπηρεσιών και αγαθών που επιβάλει, στερεί από το θεσμό της Περιφέρειας τη δυνατότητα να ασκήσει μια γενικευμένη κοινωνική πολιτική. Αν σ’ αυτά προστεθεί και ότι τα έργα του ΕΣΠΑ έχουν πλέον καθοριστεί, τότε δεν μένει στην περιφέρεια τίποτα άλλο από τον έλεγχο της καλής κατάστασής τους. Οι άλλοι πόροι του, οι λεγόμενοι «αυτοτελείς» από τη φορολογία, είναι ελάχιστοι λόγω και της παρατεταμένης ύφεσης.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι μόνο οι αρνητές του Μνημονίου και των επιταγών του για τον Καλλικράτη είναι δυνατόν να κρατήσουν ζωντανή την Αυτοδιοίκηση. Και αυτό θα είναι το μείζον στοίχημα των επερχόμενων εκλογών.

Πρόταγμά μας για την Περιφέρεια Αττικής είναι, ως γενικό συμπέρασμα του λεπτομερούς προγράμματός μας, η με κάθε τρόπο δέσμευση της Πολιτείας, καθώς και όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων -ακόμη και με συνταγματική πρόβλεψη-, πάνω σε ένα μόνιμο σχέδιο λελογισμένης, ήπιας, ισόρροπης και δίκαιης ανάπτυξης με αειφορία. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να τηρηθεί απαρεγκλίτως, ώστε, σε βάθος χρόνου αλλά με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμους ετήσιους δείκτες, να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του πολεοδομικού-οικιστικού, οικονομικού, φυσικού και ιστορικού-αρχαιολογικού περιβάλλοντος στο κακοποιημένο Λεκανοπέδιο. Την οραματική αυτή δέσμευση θεωρώ ως την αναγκαία άσκηση και συνθήκη εθνικής αυτοσυνειδησίας, οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Κυρίες και κύριοι,
Περιφερειακοί Σύμβουλοι,
Εσείς είστε ο ιμάντας μεταβίβασης των ιδεών και του προγράμματος μας προς όλους τους πολίτες της Αττικής. Εσείς είστε επιφορτισμένοι να μεταλαμπαδεύσετε τη νέα ελπίδα που μας διακατέχει όλους. Την αμηχανία, την παραίτηση, την αποστροφή του λαού για την πολιτική πρέπει όλοι μαζί να την μετατρέψουμε σε μια δημιουργική δύναμη που θα δώσει προοπτική και αισιοδοξία.
Πρέπει να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας ότι η αδιαφορία και η αποχή, ως τρόπος διαμαρτυρίας προς την Κυβέρνηση και τους «μνημονιακούς» οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα. Δίνει δηλαδή ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων σ’ αυτούς που γκρεμίζουν τις κοινωνικές κατακτήσεις πολλών δεκαετιών.

Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, ώστε κάθε πολίτης (ανεξαρτήτως μόρφωσης και συνειδητοποίησης) να κάνει τον πλήρη συλλογισμό, να αποδώσει δηλαδή τη σημερινή κατάσταση και τη μελλοντική επιδείνωσή της στις πραγματικές της αιτίες.
Οι υπαίτιοι είναι ορατοί. Οι δικαιολογίες που προβάλλουν είναι πλέον διάτρητες. Ο δρόμος είναι ανοιχτός. Με ευγένεια, σεβασμό στα πρόσωπα όλων, με μεθοδικότητα και διαλεκτική συνείδηση, ας ξεχυθούμε, όσες μέρες μας απομένουν μέχρι την εκλογική αναμέτρηση, ώστε να συγκροτήσουμε ένα συνεκτικό και δυναμικό ιδεολογικό ρεύμα, που θα παρασύρει το Μνημόνιο και τους «μνημονιακούς», προτού προχωρήσει ακόμη περισσότερο η εξάρτηση της χώρας από το διεθνές κεφάλαιο και καταστραφεί ολοσχερώς το Κοινωνικό Κράτος.-

Περιοδεία του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα, Νότη Μαριά, στην Αγ. Βαρβάρα

Στο Δήμο Αγ.Βαρβάρας περιόδευσε σήμερα 18/10/2010 ο Νότης Μαριάς, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα με το συνδυασμό «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» συνοδευόμενος από τους υποψηφίους συμβούλους Δημήτρη Βίτσα, Ζήση Καπράνα και Κώστα Κάβουρα. Στο πλαίσιο των επαφών του, το κλιμάκιο του συνδυασμού μεταξύ άλλων, είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Αγ.Βαρβάρας κ.Γ.Καπλάνη, μίλησε σε συγκέντρωση των διοικητικών υπαλλήλων του Δήμου και επισκέφτηκε τα τρία ΚΑΠΗ της περιοχής. Με την ολοκλήρωση της περιοδείας ο Νότης Μαυριάς δήλωσε: «Ο συνδυασμός μας είναι το μοναδικό, πραγματικά καινούριο και ελπιδοφόρο για την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Η συνάντηση σοσιαλιστών και Ριζοσπαστικής Αριστεράς δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος προκειμένου να μπει φραγμός στο μνημόνιο και να αναδειχθεί λύση βασισμένη στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Η λύση που προτείνει ο συνδυασμός μας αφορά την αντιμετώπιση του χρέους χωρίς να συνθλίβεται η κοινωνία, είναι αναπτυξιακό πρόγραμμα, είναι ασπίδα προστασίας ειδικά για τους ανέργους, τη νέα γενιά και την τρίτη ηλικία. Ειδικά για την Αγ. Βαρβάρα θέλουμε να τονίσουμε ότι: δεν πρέπει να περικοπούν σε καμία περίπτωση τα κοινωνικά προγράμματα, να λυθεί το συγκοινωνιακό με πρώτο βήμα την έναρξη λειτουργίας του σταθμού μετρό «Χαϊδάρι» που καθυστερεί απαράδεκτα λόγω της υπόθεσης Siemens, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα οικολογικής ανασυγκρότησης της περιοχής».

Συνάντηση του υποψήφιου περιφερειάρχη, Αλέξη Μητρόπουλου, με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ

Ο Αλέξης Μητρόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, για να συζητήσουν τα προβλήματα που αφορούν τους δημόσιους υπάλληλους και ευρύτερα το δημόσιο τομέα.

Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ μεταξύ άλλων δήλωσε: …Είμαστε σε μια πραγματικότητα που πλήττονται ευρύτερα δικαιώματα και πλήττονται μέσα από την στόχευση, προσβλητική και  απαράδεκτη, σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων η οποία θέλει να μειώσει το ρόλο των δημοσίων υπηρεσιών, να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των δημοσίων αγαθών. Εμείς δίνουμε έναν αγώνα, δεν δίνουμε γραμμή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά ο κάθε πολίτης – κι εκεί έχουμε σεβασμό και εμπιστοσύνη – θα πρέπει να δει τις θέσεις που εκφράζει ο κάθε συνδυασμός, γιατί είναι η ώρα η δικιά του, θα πρέπει να προασπίσει εργασιακά, μισθολογικά ασφαλιστικά, αλλά πρώτα απ’ όλα κοινωνικά δικαιώματα. Αυτά που δημιουργούν τον αρμό αλληλεγγύης στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων με τον συνδυασμό «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» που έχει ανθρώπους και από το μαζικό κίνημα και από τους κοινωνικούς αγώνες και θεωρούμε ότι όλες αυτές οι δυνάμεις στην ευρύτερη προσπάθεια, στον ευρύτερο αγώνα αναχαίτισης της πτώσης του βιοτικού  επιπέδου όλων των πολιτών, δηλαδή με ανάγκες του 2010 να πορευόμαστε στη ζωή με όρους της δεκαετίας του ’70, είναι σημαντικές , ήταν αλληλέγγυες το προηγούμενο διάστημα, θα είναι αλληλέγγυες και στο επόμενο.

Αλέξης Μητρόπουλος: Κάναμε ένα χρήσιμο και ωραίο διάλογο με τον κ. Πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ και την ηγεσία του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος της πατρίδας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, είναι τα πρώτα θύματα του αντικοινωνικού και καταστροφικού μνημονίου που επιβάλει η κυβέρνηση της τρόικα. Εμείς θα σταθούμε στο πλευρό των δημοσίων υπαλλήλων, θα στηρίξουμε τα εισοδήματά τους για τις συντάξεις τους και θα είμαστε πάντα αλληλέγγυοι, θα είμαστε πάντα κοντά τους στην κατασυκοφάντηση και στο διασυρμό που ορισμένοι κύκλοι από την Ευρώπη και στην πατρίδα προσπαθούν και επιχειρούν να κάνουν εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων. Κατανοούμε τα προβλήματά τους και θα είμαστε πάντα ουσιαστικά και μαχητικά στο πλευρό των ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων.

17.10.10

Δήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη, Αλέξη Μητρόπουλου, για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων

Η «τριαρχία» των δανειστών μας και η Κυβέρνηση προαναγγέλλουν ήδη την επερχόμενη δραστικότερη μείωση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, προκειμένου να συγκεντρώσουν 2,331 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Η μείωση θα συνεχιστεί και το 2014, ώστε οι μισθοί του Δημοσίου να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο κατά 1 δισ..

Εξάλλου, την άνοιξη του 2011, αναμένεται νέα περικοπή των συντάξεων για όλους, αφού με τις αναλογιστικές μελέτες θα προσαρμοστεί η αύξηση για συντάξεις μόνο μέχρι το 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Αν ο Λαός -και κυρίως οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα- δεν αντιδράσουν, θα θρηνούμε σε λίγα χρόνια όλοι επί των ερειπίων του Κοινωνικού Κράτους.

Πρόγραμμα περιοδειών και επισκέψεων για την Δευτέρα 18/10/2010

Δευτέρα 18/10 - Επίσκεψη τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας
Οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες Νίκος Βούτσης (κεντρικός τομέας Αθήνας) και ο πρώην Πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς (βόρειος τομέας Αθήνας), επικεφαλής αντιπροσωπείας του συνδυασμού, θα επισκεφτούν το πρωί της Δευτέρας 18 Οκτωβρίου καταστήματα τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας.

Δευτέρα 18/10 - Επίσκεψη Δημαρχείου Αγ. Βαρβάρας
Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης δυτικού τομέα Αθήνας Νότης Μαριάς και ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, θα επισκεφτούν μαζί με άλλους υποψηφίους του συνδυασμού το Δημαρχείο και τις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου Αγ.Βαρβάρας το πρωί της Δευτέρας 18 Οκτωβρίου. Θα συναντηθούν με το Δήμαρχο και τους εργαζόμενους του Δήμου. Στη συνέχεια θα περιοδεύσουν στη λαϊκή αγορά της Αγ.Βαρβάρας.

Συνάντηση Αλ. Μητρόπουλου με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ
Ο Αλέξης Μητρόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» θα συναντηθεί τη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010 στις 11:00 π.μ. με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, για να συζητήσουν τα προβλήματα που αφορούν τους δημόσιους υπάλληλους και ευρύτερα τον δημόσιο τομέα, στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ.

Παρουσίαση ψηφοδελτίου περιφερειακού συνδυασμού "Αττική Συνεργασία - Όχι στο μνημόνιο"

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Αλ. Π. Μητρόπουλος θα παρουσιάσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο ξενοδοχείο Athens Imperial (Πλ. Καραϊσκάκη) τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ. το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο»

15.10.10

Δήλωση του υποψήφιου Περιφερειαρχή Αττικής Αλέξη Μητρόπουλου για τις κινητοποιήσεις των πυροσβεστών

Από τη μια, η κατηγορία που απευθύνεται από τους ιθύνοντες στο Λαό (παρμένη από το εγχειρίδιο του φιλελευθερισμού «Θεραπεία-Σοκ») για τον «ένοχο πληθυσμό» και τη «διεφθαρμένη χώρα»˙ από την άλλη η δραστική περικοπή των αποδοχών και η απλήρωτη υπερεργασία, η νυχτερινή, ανθυγιεινή και επικίνδυνη εργασία, που κατεβάζει πολλούς εργαζομένους (και από τον σκληρό πυρήνα της κρατικής λειτουργίας όπως οι πυροσβέστες) στα όρια της φτώχειας. Έτσι δημιουργείται ένα οικονομικό και ηθικό αδιέξοδο ζωής σε ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού, ότι ζουν δηλαδή σε μια «μητριά» Πολιτεία.
Συμμεριζόμαστε τα δίκαια αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των πυροσβεστών, καθώς και όλων των κλάδων των Σωμάτων Ασφαλείας. Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι δεν μπορεί πλέον ο ελληνικός λαός να τροφοδοτεί με το υστέρημά του τα κέρδη της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας χρηματοοικονομικής βιομηχανίας.

14.10.10

Δήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής, Αλέξη Μητρόπουλου για τα προβλήματα στα μουσικά σχολεία του λεκανοπεδίου Αττικής

Η κυβέρνηση του Μνημονίου στοχεύει στη συνολική υποβάθμιση και απαξίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Θύμα της είναι και η εξειδικευμένη Μουσική Δημόσια Παιδεία. Τα Μουσικά Σχολεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής (και γενικά όλης της χώρας) πλήττονται και στερούνται όχι μόνο εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά ακόμα και των αναγκαίων βιβλίων, τα οποία οι μαθητές τελικά υποχρεούνται να αγοράζουν με υψηλό κόστος.

Χρειάζεται αντίσταση στη μεθοδευμένη αυτή υποβάθμιση της δωρεάν Δημόσιας Εκπαίδευσης. Χρειάζεται ενίσχυσή της και στήριξη στα Μουσικά Σχολεία της πατρίδας μας.

Συμμετοχή του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής, Αλέξη Μητρόπουλου, στην κινητοποιηση των συμβασιουχων του Υπ. Πολιτισμού στην Ακρόπολη

Αντιπροσωπεία του συνδυασμού «Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο» με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη, Αλέξη Μητρόπουλο, και τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα, Νίκο Βούτση παρευρέθηκε σήμερα στην κινητοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων του Υπ. Πολιτισμού στην Ακρόπολη.

Μεταξύ άλλων, ο Αλ. Μητρόπουλος καταδίκασε την αναίτια και βίαιη επίθεση των ΜΑΤ κατά των συμβασιούχων του Υπ. Πολιτισμού, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει την επίθεση στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους της χώρας που αντιστέκονται στη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική που υπαγορεύεται από το μνημόνιο και οδηγεί όλο και περισσότερους νέους στην ανεργία και την εργασιακή ανασφάλεια.

13.10.10

Περιοδεία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής, Αλέξη Π. Μητρόπουλου, σε Τράπεζες

Σήμερα, 13/10/2010, κλιμάκιο του συνδυασμού για την περιφέρεια Αττικής: «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» αποτελούμενο, μεταξύ άλλων, από τον υποψήφιο περιφερειάρχη, Αλέξη Μητρόπουλο, τον υποψήφιο Βορείου Τομέα Αντιπεριφερειάρχη, Τσουκαλά  Δημήτρη (πρ. πρόεδρο της ΟΤΟΕ), τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο, Καββαδία Έκτορα (αντιπρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων στο Ταχ. Ταμιευτηρίου), πραγματοποίησε περιοδεία σε τράπεζες στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά την επίσκεψη που συνάντησαν και μίλησαν σε πολλές εκατοντάδες εργαζομένους, έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις:

«Την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση επιδοτεί με δεκάδες δισεκατομμύρια τους τραπεζίτες, την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί – συνταξιούχοι – μικρομεσαίοι – μικροέμποροι, αλλά και νέο-άνεργοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες.
Οι πλειστηριασμοί, η φτώχεια, η ανεργία, ο πληθωρισμός και η πλήρης απουσία οργανωμένου σχεδίου ανάπτυξης, γονατίζουν τεράστιες μάζες συμπολιτών μας.
Ξήλωμα κοινωνικού κράτους.
Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας
Υποταγή στα διαπλεκόμενα συμφέροντα.
Αυτές είναι οι επιλογές της κυβέρνησης!
Εμείς, πιστοί στα οράματα για Εθνική Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική απελευθέρωση και δημοκρατικές διαδικασίες – οράματα που ποδοπατήθηκαν βάναυσα – συνεχίζουμε μαζί με εκατοντάδες συναγωνιστές, προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ σε μια συνάντηση με την ριζοσπαστική αριστερά που είναι ενταγμένη στον ΣΥΝ, την ριζοσπαστική οικολογία, αλλά πάνω απ’ όλα με τις καρδιές του κόσμου της εργασίας και ειδικότερα των εκατοντάδων χιλιάδων ΠΑΣΟΚτζήδων, που αρνούνται να υποστούν ιδεολογική λοβοτομή και να συμβιβαστούν με τους δήθεν μονόδρομους που τους πλασάρουν, για να δικαιολογήσουν τη ληστρική επιδρομή στα εισοδήματα τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές.
Σήμερα με την επίσκεψη μας στην εθνική τράπεζα και το ταχυδρομικό ταμιευτήριο εκτός των άλλων τονίσαμε την διάθεση μας να υπερασπιστούμε την δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα τραπεζών με κορμό το Τ.Τ., την ΕΤΕ και την ΑΤΕ προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.
Ζητάμε την ψήφο του λαού για την περιφέρεια Αττικής, γιατί είμαστε οι μόνοι με ξεκάθαρες θέσεις υπέρ της πλειοψηφίας των αγνοημένων.
Είμαστε οι μόνοι με καινοτόμο πρόγραμμα δράσης για την περιφέρεια.»

13/10/2010

12.10.10

Συνέντευξη Τύπου Αλέξη Μητρόπουλου - Παρουσίαση υποψηφιων αντιπεριφερειαρχων του συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΌΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Αλ. Π. Μητρόπουλος παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες Αττικής του συνδυασμού «Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο».


Αλ. Μητρόπουλος: Πριν ένα μήνα σας είχαμε καλέσει εδώ, για να σας ανακοινώσουμε την συνεύρεση των Πασοκικών, αντιμνημονιακών, δηλαδή του σοσιαλιστικού χώρου, της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας, σε ένα ωραίο ταξίδι για την ελληνική κοινωνία και την αριστερά, που θα ανοίξει σίγουρα το πολιτικό παιχνίδι και την κοινωνική εξέλιξη στην πατρίδα μας μετά της 7 Νοεμβρίου. Σήμερα σας καλέσαμε για να σας ανακοινώσουμε τους αντιπεριφερειάρχες της νίκης, θα σας ανακοινώσουμε ποιοι θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ».

Πιστεύουμε ότι ο λαός θα μας προτιμήσει, ότι θα επιλέξει εμάς γιατί έχουμε μια συνέπεια, σταθερότητα από τα μικρά μας χρόνια, και εγώ και οι υπόλοιποι. Εγώ από τα πρώτα μαθητικά μου χρόνια που φυλακίστηκα στη χούντα για τα θέματα της εργατικής τάξης, και τότε είχε ταλαιπωρηθεί και ο πατέρας μου ως εργάτης στον σιδηρόδρομο, και μέχρι σήμερα θα αναδείξουμε την καθαρότητα, την συνέπεια απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Θα αναδείξουμε την ιστορική νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ και θα καλέσουμε το λαό, αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόβλημα της πατρίδας ως το κυρίαρχο των προσεχών εκλογών και θα μας προτιμήσει γιατί θα προσπαθήσουμε, και θα το καταφέρουμε, να ταυτίσουμε την απόλυτη απόρριψη του μνημονίου με την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και όλων των υποσυστημάτων του, των μισθών, των συντάξεων, της λαϊκής στέγασης, της υγείας, της απασχόλησης της νεολαίας.  
Σας καλέσαμε λοιπόν, για να σας πούμε ότι το ψηφοδέλτιό μας θα το τιμήσουν τα παρακάτω πρόσωπα: 

Κεντρικός Τομέας : Νίκος Βούτσης, πολιτικός μηχανικός, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ
Βόρειος Τομέας : Δημήτριος Τσουκαλάς, συνδικαλιστής, πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ
Νότιος Τομέας : Ηλίας Νικολόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου, Νομαρχιακός Σύμβουλος, ΔΗΚΚΙ
Δυτικός Τομέας : Νότης Μαριάς, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου, Νομαρχιακός Σύμβουλος, δικηγόρος Αθηνών, Δημοκρατική Συνεννόηση.
Πειραιάς : Λία Φράγκου, ιδ. υπάλληλος, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ
Ανατολική Αττική : Γιώργος Βαρεμένος, δημοσιογράφος
Δυτική Αττική : Γιάννης Βασιλείου, λογιστής, Νομαρχιακός Σύμβουλος Δυτικής Αττικής του ΣΥΝ.
Νησιά : Γιάννης Σχίζας, εκπρόσωπος των Οικολόγων ενάντια στο Μνημόνιο
Ο Δημήτρης Βίτσας, γραμματέας του ΣΥΝ, θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος.

Επίσης θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι τα μέλη του ΠΓ του ΣΥΝ: Αλέκος Καλύβης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Μηλιός, τα μέλη της ΚΠΕ Γιάννης Πρωτονοτάριος, Πάνος Τριγάζης, ο Γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ,  Νάσος Ηλιόπουλος καθώς και άλλα εκλεκτά στελέχη του ΣΥΝ, της Δημοκρατικής Συνεννόησης και άλλων συλλογικοτήτων. Τα μισά και πλέον στελέχη που υποδεικνύουμε για περιφερειακούς συμβούλους είναι όλα μεσαία και ανώτερα στελέχη σημερινά του συνδικαλιστικού κινήματος που ανεδείχθησαν, πολέμησαν και αντιμάχονται το μνημόνιο μέσα από τους κόλπους, μέχρι πρόσφατα του ΠΑΣΟΚ, που διαφώνησαν ρητά με αυτή την επιλογή που έκανε η κυβέρνηση, η οποία στρέφεται κατάφωρα ενάντια, απόλυτα στον ελληνικό λαό.
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιό μας, το οποίο και εισαγωγικά σας είπα ότι το θεωρούμε ψηφοδέλτιο νίκης. Πέρα από αυτά που διαβάζετε, η αποδοχή του κόσμου στους λαϊκούς χώρους που προσεγγίζουμε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ  και εμείς που είμαστε αν όχι οι μόνοι από τους λίγους που προσεγγίζουμε με άνεση και ακόμα και τώρα, δεν έχω δει συνυποψήφιό μου περιφερειάρχη, πολιτικό πρόσωπο από τα μεγάλα κόμματα. Συνεπώς, στις δύσκολες συνάξεις έχουμε άνεση και αυτή η άνεση που διαπιστώνουμε φαίνεται ότι θα εκφραστεί νικηφόρα και στις εκλογές στις 7 Νοεμβρίου. 
Σε κάθε περίπτωση, το στοίχημά μας είναι και με αυτό θα πάμε μέχρι τέλους, με αξιοπρέπεια και σεβασμό στους πολίτες, σεβασμό στους συνυποψήφιους και αντιπάλους υποψηφίους  για να δοκιμάσουμε αυτό το οποίο μέχρι τώρα οι ηγεσίες της ελληνικής αριστεράς δεν το τόλμησαν. Να βρεθούμε μαζί όσοι από κάθετα, απόλυτα, ξεκάθαρα αντιταχθήκαμε μέσα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ στην καταστροφική επιλογή του μνημονίου, μαζί με τους άλλους χώρους και κυρίως τον ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, για να ανοίξουμε το πολιτικό παιχνίδι. Διότι η χώρα, ο λαός θέλει να δει ένα ενωτικό, κοινωνικό, πολιτικό μέτωπο που θα είναι ανεπιφύλακτα στο πλευρό του. Αυτό είναι το στοίχημα. Αυτό είναι το διακύβευμα και φαίνεται ότι θα το διανύσουμε επιτυχώς. Σας ευχαριστώ.

Ερωτήσεις:

Δημ. Ζώνιος (Αθήνα 9,84)

- Μέχρι σήμερα ξέραμε από το χώρο της αριστεράς ότι η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ είχε αρχίσει από τα μέσα της δεκαετίας του '80. Κάποιοι άλλοι έλεγαν ότι άρχισε από την εποχή του μνημονίου. Εσείς χρονικά την τοποθετείται στην ψήφιση του μνημονίου ή πιο πίσω;
Αλ. Μητρόπουλος: Η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ, αν ξέρετε τα δέκα σημεία κριτικής που έκανα από το 1983, άρχισε το 1985. Τότε διαγράφηκα ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, που όπως ξέρετε στο πρώτο συνέδριο που συμμετείχα επίσης είχα βγει πρώτος, επειδή διαφώνησα. Για είκοσι χρόνια βρέθηκα εκτός και όταν με ξανακάλεσαν ξαναβγήκα πρώτος, πριν δυο χρόνια στο συνέδριο χωρίς να παραστώ.  Σε όλα τα βιβλία μου -και τα έχουμε πει μέσα από τις εξαιρετικές εκπομπές στον 9,84-έχουμε εντοπίσει τα προβλήματα και έχουμε παρατηρήσει ότι το ΠΑΣΟΚ μεταλλάσετο σταδιακά. Η μεγάλη μετάλλαξη έγινε στα ύστερα εκσυγχρονιστικά χρόνια της πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη και τώρα βεβαίως σύμφωνα με το μνημόνιο που εκεί, όπως είπα και σε άλλη συνέντευξη και το έχω γράψει και το δίνω και σε δυο μεγάλες εφημερίδες την προσεχή Κυριακή, με αυτό το ΠΑΣΟΚ της απόλυτης νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης, όσοι έχουμε μια ιστορική παρουσία στο ΠΑΣΟΚ και τουλάχιστον εγώ μπορώ να λέω και μην το θεωρήσετε αυτό υπερβολή ή έπαρση, ότι υπήρξα το μόνο ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ που φυλακίστηκα και βασανίστηκα χωρίς να διαχειριστώ το δημόσιο αξίωμα και δημόσιο χρήμα. Δεν είχα καμιά θέση ποτέ. Και από την άνοδο, εδώ και ένα χρόνο, παρότι αναδείχθηκα πρώτος στο συνέδριο και δεν μετείχα σε επιτροπή κόμματος και δεν συμμετείχα σε καμία απόφαση για τίποτε. Καταδικάσαμε τους ασφαλιστικούς νόμους, καταδικάσαμε το νόμο 1346, καταδικάσαμε τον νόμο 3833 που άλλοι συνυποψήφιοι ενδεχομένως να ψήφισαν. Το νόμο που καταργούσε τον 13ο μισθό και τη σύνταξη. Καταδικάσαμε το μνημόνιο. Αναλύσαμε τις απόψεις μας και πριν τρεις μήνες βγάλαμε και το βιβλίο «Ασφαλιστικό ώρα  μηδέν» στο οποίο λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ καταργεί τις συντάξεις στο μέλλον, δεν δίνει όραμα στους νέους και με το μνημόνιο που θα εφαρμόσει δεν δίνει ελπίδα σε τίποτε. Και τελείωσε η υπόθεση. Εδώ είμαστε για να κάνουμε ένα άλλο όμορφο ταξίδι με ανθρώπους και ηγέτες που θα δώσουν προοπτική, που αντέχουν στα δύσκολα και δεν θέλουν απλή καταμέτρηση. Θέλουν να δοκιμαστούν στην κοινωνία και να πούμε κάτι άλλο. Διότι μέχρι τώρα μας κατηγορούν ότι η αριστερά δεν έχει πρόταση. Δικαιολογείται να καταμετρούμε δυνάμεις όταν καταβαραθρώνεται ο λαός; Όταν καταρρακώνεται η κοινωνία; Και όχι μόνο την καταληστεύουν αλλά την καθυβρίζουν κιόλας. Πάνε και λένε στις Βρυξέλες ότι κυβερνούν ένα διεφθαρμένο λαό. Δεν πρέπει εδώ η αριστερά να πάρει πρωτοβουλίες; Πρέπει να αρκεστεί μόνο στην καταμέτρηση; Γι’ αυτό θα νικήσουμε. Θα μας εμπιστευτεί ο λαός σε μια άλλη αριστερή συνεύρεση, με τους σοσιαλιστές, τους οικολόγους, την ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά και μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία. Και το εισπράττουμε αυτό όπου πάμε. Και το εισπράξαμε. Βλέπω εδώ συντρόφους που πήγαμε μαζί σε λαϊκές αγορές και σε δημόσιους χώρους. Θα το τολμήσουμε και θα κερδίσουμε και ξέρετε την συνέπειά μας εδώ και χρόνια και ότι δεν δοκιμαζόμαστε για πρώτη φορά.
Κ.Σαββόπουλος(«Στο Κόκκινο 105,5»)

- Βλέπουμε στο ψηφοδέλτιο την συνάντηση της συμπόρευσης της αριστεράς, της οικολογίας και με τον σοσιαλιστικό κόσμο που αντιτίθεται στο μνημόνιο. Υποθέτουμε ότι η συνάντηση αυτή δεν είναι συγκυριακή. Μετά τις εκλογές λοιπόν πως θα κινηθεί ο δικός σας χώρος ώστε αυτή η συνεύρεση να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική και να συσπειρώσει περισσότερους πολίτες;
Αλ. Μητρόπουλος: Βλέπουμε ότι οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου θα φέρουν εκπλήξεις για όλους. Για τα δυο μεγάλα κόμματα, δεν λέω ότι θα φέρουν συντριβή, αλλά θα φέρουν μεγάλη έκπληξη. Για τα κόμματα της αριστεράς θα ισχύσει το ίδιο. Όπως και για εμένα που δοκιμάζομαι δέκα χρόνια και πλέον στην τηλεόραση και αναλύω τα κοινωνικά προβλήματα, οι εκλογές θα αποτελέσουν έκπληξη, καλή ή αρνητική, ώστε να δω την αποδοχή της κοινωνίας. Να δω αν συνεπώς, θετικά με αποτιμά η κοινή γνώμη, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Αλλά θα δοκιμαστούμε όλοι. Θα τους καλέσουμε όλους, παρά την περιορισμένη καταμέτρηση του τηλεοπτικού χρόνου και δεν ξέρω ποιοι έχουν φοβηθεί και δεν ανοίγονται σε ντιμπέιτ ενώ άλλα τους λέει το ραδιοτηλεοπτικό, να πάρουν θέση. Όπως προσκάλεσα κάποιους και χθες στο
ALTER. Να δούμε αν συμφωνούν ότι το 2012 θα πρέπει να πάρουμε 500 εκατ. από τους έρμους τους άνεργους να τα στείλουμε στους δανειστές. Και να μας πουν αν και εκεί πρέπει να έχει λόγο ο περιφερειάρχης ή να αρκεστεί σε μια θέση εξάρτησης από την κεντρική εξουσία. Γιατί έτσι θέλουν τον Καλλικράτη. Οι μεν δανειστές τον θέλουν φοροεισπρακτικό μηχανισμό δηλαδή τελώνες, το δε κράτος να υποταχθεί ο Καλλικράτης και οι Δήμοι. Δεν θα τους αφήσουμε. Το πολιτικό παιχνίδι θα ανοίξει. Θα το ανοίξουμε με όρους κοινωνίας. Και εκεί όλοι θα κριθούν. Θα χαρείτε όλοι και θα δείτε και θα εκπλαγείτε κάποιοι και από τα μηνύματα και από τα ποσοστά το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου. Εγώ θα σας καλέσω να κάνουμε αποτίμηση και απολογισμό. Γιατί βλέπετε και δημοσκοπήσεις, βλέπετε και αναλύσεις, μετράμε και την κοινωνία και εμείς, έχουμε και εμείς τις μετρήσεις μας και βλέπουμε ότι η κοινωνία θα πει όχι στο μνημόνιο. Θα πει όχι στην σύνθλιψη των συντάξεων και των μισθών και θα πει όχι σ’ αυτούς που δεν μπορούν να σχεδιάσουν το όραμα των νέων μας, που μεταναστεύουν, που αιμορραγούν και που είναι η γενιά του μπούμερανγκ, που στέλνει ο γονέας το παιδί στην αγορά και ξαναγυρίζει πίσω. Γιατί που θα πάει και σε ποια φιλοξενία; Και όσο αντέχουν οι γονείς, αντέχουν και τα παιδιά της γενιάς μπούμερανγκ στα σπίτια τους. Ύστερα που θα πάνε και σε ποια αγορά εργασίας; Στο 20%; Με το λεκανοπέδιο να έχει το 40%, τους μισούς μακροχρόνια άνεργους; Δεν έχει λόγο ο περιφερειάρχης γι’ αυτά τα θέματα; Συνεπώς, αρχίσαμε ένα ωραίο ταξίδι και θα το πάμε μέχρι το τέλος και θα νικήσουμε.
Αλ. Ψιλοπούλου (ΑΠΕ TV)

- Επειδή είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, θα ήθελα να μας πείτε τι θα κάνετε στον δεύτερο γύρο;
Αλ. Μητρόπουλος: Θα είμαστε εμείς σίγουρα και μην με προκαλέσετε και για τον πρώτο γύρο γιατί έχουμε και γι’ αυτό άποψη. Και στην περίπτωση που δεν είμαστε εμείς, οι πολίτες που προτίμησαν εμάς ως απόλυτη, πιο σαφή και ξεκάθαρη θέση απέναντι στο μνημόνιο και για την στήριξη του κοινωνικού κράτους, της λαϊκής θέλησης, της υγείας, των μισθών, των συντάξεων θα ξέρουν τι θα ψηφίσουν. Βεβαίως, εμείς με τις απόψεις μας και τις δηλώσεις μας θα τους κατευθύνουμε στις επιλογές εκείνες που πάντα θα δείχνουν την αγωνία της κοινωνίας για την συνεύρεση της ριζοσπαστικής αριστεράς με τις δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου και της οικολογίας. Αυτό είναι το στοίχημα. Και τις εκλογές θα κερδίσουμε και το παιχνίδι της κοινωνίας θα ανοίξουμε και την αριστερά θα βάλουμε σε νέα διλήμματα για το καλό της κοινωνίας.